Хто тут підривав суверенітет? Арахамія подав постанову про створення ТСК по «вагнерівцях»

19.03.2021

Комітет з питань регламенту ВР у середу розглянув проєкт постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України».

 

Проєкт під номером 5243 вніс народний депутат Давид Арахамія, який анонсував створення парламентської ТСК щодо «вагнерівців» та «плівок Медведчука—Суркова».

 

На думку автора проєкту, ухвала цієї постанови забезпечить «здійснення розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором, задля підриву суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, державної економічної чи інформаційної безпеки України в період збройного конфлікту».

 

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути зазначений проєкт постанови. Проте коли вона потрапить на голосування в сесійний зал — наразі невідомо.


Водночас на засіданні погоджувальної ради перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук наголосив, що переведення годинників на «літній» час парламент може скасувати вже цього тижня, і закликав колег підтримати відповідний законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні».

 

Поспіх у питанні зрозумілий: переводити годинники треба вже за тиждень — уночі 28 березня. Відтак, аби цей перехід не відбувся, документ слід ухвалити до 25 березня.


Несподівана ініціатива «слуг народу» та її торпедування не всім до вподоби («УМ» уже писала про це). Адже без переведення стрілок «на літо» світлий період доби ми будемо використовуватися неефективно.

 

«Поляки проголосували за «літній» час, а ЗЕ без референдуму обрали для нас темний зимовий. Для українців це означає, що цілих пів року в Україні буде на годину скоріше наставати ніч. Вигідно це лише одному українцю — Ахметову, власнику ТЕС, які виробляють енергію для вечірнього освітлення країни», — пише у фейсбуці народна депутатка 8-го скликання Тетяна Чорновол.

 

Вона додає, що з переходом на зимовий час «ми будемо спати, поки світить сонце, а житимемо в темноті».

 

«Коли в Євросоюзі Єврокомісія провела онлайн-референдум iз цього приводу, переважна більшість європейців проголосувала за перехід на «літній» час, — нагадує Тетяна Чорновол. — Європейці адекватно оцінюють інтереси енергетики і власні витрати, які взаємопов’язані. А також європейці хочуть мати більше сонця у своєму житті. Польща переходить на «літній» час. За це проголосували 74% поляків. Чому наша влада прирікає нас жити в темряві?».


Правда, станом на момент верстки номера у четвер до розгляду «часового» питання справа так і не дійшла. Робота в сесійній залі вчора та в попередні сесійні дні тижня була переважно зосереджена на розгляді поправок до Земельного кодексу України (законопроєкт № 2194), ухвала якого має завершити земельну реформу. Цих поправок було зареєстровано близько чотирьохсот (переважно від ОПЗЖ та БЮТ), більшість із них депутати не підтримали.

 

Голосування за ці поправки необхідні, аби влітку запустити ринок землі. Якщо всі їх не вдасться розглянути в четвер-п’ятницю, наступного тижня парламенту доведеться збиратися на позачергове засідання.


А в п’ятницю, 19 березня, на пленарному засіданні під час години запитань до уряду парламент заслухає звіт міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Адже ситуація з поширенням коронавірусу та зростанням смертельних випадків в Україні залишається тривожною.

ДО РЕЧІ

 

Гарячих дискусій у сесійному залі в середу, 17 березня, не витримала система «Рада»: у секторі фракції «Голос» з панелі для голосування повалив дим. Голові ВР навіть довелося оголосити перерву, щоб провітрити приміщення.

 

Нагадаємо, що оновлену систему було встановлено зовсім недавно, вона оснащена сенсорними кнопками, які унеможливлюють «кнопкодавство». Проголосувати тепер можна лише за допомогою сенсорної кнопки, причому задіяти потрібно одразу дві руки: одна кнопка ідентифікує депутата, а інша зараховує депутатське «за» або «проти».