Єврокомісія представила проєкт єдиного «паспорта вакцинації»

19.03.2021
Єврокомісія представила проєкт єдиного «паспорта вакцинації»

Самотні наречені в Римі: довкола ні душі.

Єврокомісія оприлюднила пропозиції щодо проєкту сертифіката, призначеного для полегшення пересування вакцинованих від COVID-19 людей у межах Євросоюзу.

 

Поки цей сертифікат не був схвалений усіма членами ЄС, між двадцяти сімома країнами очікуються напружені дискусії.


Сертифікат, який Єврокомісія назвала Digital Green Certificatо («Зелена цифрова перепустка»), — це документ із QR-кодом.

 

Він буде підтвер­джувати, що його власник був вакцинований проти COVID-19, пройшов тест ПЛР і він негативний або має імунітет після перенесеного мінімум за 180 днів до поїздки захворювання.

 

«Зелену цифрову перепустку» в усіх країнах ЄС видаватимуть безкоштовно. Її можна буде завантажити на смартфон або отримати в паперовому вигляді.


Утiм це не означає, що тільки власники сертифіката зможуть подорожувати Європою. Нещеплені або без природного імунітету громадяни теж повинні мати таку можливість, але з дотриманням необхідних заходів санітарної безпеки, наприклад, карантину.


Як вказує AFP, майбутній сертифікат буде враховувати чотири вакцини проти COVID-19, дозволені в Євросоюзі (це вакцини від Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford і Johnson & Johnson). Як ідеться у попередній версії документа, визнання чотирьох офіційно схвалених в ЄС вакцин «не завадить державам-членам виписувати свої сертифікати, видані для інших вакцин».

 

Це відкриває шлях для визнання вакцини китайського виробництва Sinopharm або російської Sputnik V, які були в односторонньому порядку схвалені в деяких країнах Євросоюзу, відзначає агенція. Сертифікат діятиме в усіх країнах ЄС.

 

Комісія «працює над тим, щоб прийняти остаточне рішення до червня», — заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, який вважає «необхідним» зробити все «для збереження туристичного сезону».


На прийнятті єдиного сертифіката наполягають найбільш залежні від туризму європейські країни, в першу чергу Греція. Інші держави йдуть на цей захід менш охоче. Так, наприклад, Франція ще в січні виступила проти введення єдиного паспорта вакцинації.

 

На думку французької влади, наявність або відсутність у кого-небудь сертифіката означає нерівноправність однієї людини перед іншою. До того ж у зв’язку із затримками поставок вакцин в Європу і проблемами препарату AstraZeneca темпи вакцинації значно сповільнилися у порівнянні з початковими планами Євросоюзу. Проти єдиного сертифіката вакцинації також висловлюється Бельгія.


Як попередив у неділю член Єврокомісії Тьєррі Бретон, «швидка домовленість не буде досягнута». Для прийняття єдиного сертифіката вакцинації необхідно не тільки згода 27 країн-членів ЄС, а й схвалення Європарламенту. І готовність медичних служб провести вакцинацію.

 

Згідно з підрахунками, зробленими агенцією AFP за даними з офіційних джерел, тільки 3,5% європейського населення отримали дві необхідні дози вакцини. Незважаючи на затримки з поставками вакцин, Брюссель зберігає свою мету вакцинувати 70% дорослих в ЄС до кінця літа.

А ТИМ ЧАСОМ…

Мрії про майбутні подорожі наразі залишаються лише мріями, бо Європу все більше «заливає» третя хвиля пандемії. У Норвегії, де впродовж середи підтверджено 1156 випадків захворювання, знову запроваджують найсуворіші обмеження.

 

В Іспанії з 17 березня впроваджено заборону руху між всіма 17 автономними спільнотами країни та комендантську годину з 23 до 6 години ранку. До 21 березня будуть зачинені всі магазини, окрім продуктових та аптек.

 

У Болгарії в шпиталях перебуває рекордна за всю пандемію кількість хворих — 7600. В Угорщині в середу було встановлено рекорд померлих від COVID-19 за одну добу — 195 смертей. Попередній рекорд (193 небіжчики) було зафіксовано на початку грудня минулого року.


Італія рік тому першою в Європі запровадила на своїй території повний локдаун. І тепер першою в Європі пішла на вже третій карантин — з 15 березня і до 6 квітня. Уряд Італії розраховує на покращення епідеміологічної ситуації в країні у другій половині весни.


Від суботи, 20 березня, польський уряд відновлює посилені обмеження і розширює їх з декількох регіонів на терен усієї Польщі. Це означає повернення жорсткого локдауну. Зачиненими будуть готелі, кінотеатри, театри, музеї, спортивні об’єкти та басейни, а робота торговельних центрів буде обмеженою.

 

Розширені обмеження — це відповідь на пришвидшену динаміку захворювань. У середу добове число нових випадків зараження коронавірусом у Польщі перевищило 25 тисяч, померли 453 інфікованих.

 

За словами міністра охорони здоров’я Адама Нєдзєльського, понад половина заражень у Польщі спричинена так званим британським штамом коронавірусу, що вважається значно заразливішим і небезпечнішим.


І це при тому, що Польща нині є на другому місці в ЄС і на десятому в світі за відсотком населення, яке отримало дві дози вакцини проти коронавірусу. Про це йдеться в дослідженні Оксфордського університету Our World in Data.

 

Станом на 17 березня у Польщі зробили понад 4,6 млн щеплень проти COVID-19, з яких понад 1,6 млн — двома дозами. За офіційними даними, у Польщі повністю вакциновано 4,2% населення.

 

У ЄС ліпший результат має тільки Мальта — 8,7%. Абсолютним світовим лідером є Ізраїль, де обидві дози вакцини Pfizer/BioNTech — єдиної, що там використовують, — уже отримало майже 50% населення. За ним йдуть ОАЕ — 22,1%, Бахрейн — 12,5% та США — 11%.