На Черкащині створили заказник «Тясминські краєвиди» площею 30 га

17.03.2021
На Черкащині створили заказник «Тясминські краєвиди» площею 30 га

Мальовничі «Тясминські краєвиди». (Фото із ФБ.)

На Черкащині, за клопотанням обласної ради та Української природоохоронної групи, оголошено про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Тясминські краєвиди».

 

Площа заказника становить 30 гектарів. Про це повідомляють в Українській природоохоронній групі.


Заказник розташовується в долині правого берега річки Тясмин і включає русло, заплаву та схили долини правого берега річки на відрізку течії між селами Степанки Черкаського району та Малий Бузуків на Смілянщині.


«Ініціатива створення заказника належить місцевим біологам, і ми раді допомогти справі збереження природи Черкащини. Ця територія є природним долинним ландшафтом із добре збереженими лучно-степовими ландшафтами заплави й схилів долини Тясмину», — зазначають в Українській природоохоронній групі.

 

І додають, що тут росте ковила волосиста, занесена до Зеленої книги України. Окрім того, також представлені типи природних оселищ, занесених до Резолюції 4-ї Бернської конвенції, — багаторічні трав’яні кальцифітні угруповання, низинні та низькогірн

 

і сінокісні луки, мокрі або вологі евтрофні й мезотрофні луки, понтично-сарматські листопадні чагарникові зарості, прирічкові вербові ліси.


На притясминській території виявлено й види тварин, що охороняються на національному й міжнародному рівнях: ящірка зелена, лунь лучний, канюк степовий, деркач.


«Створення природоохоронного об’єкту «Тясминські краєвиди» дозволить зберегти природні комплекси та різноманіття флори й фауни цієї мальовничої території, відновити й покращити заплавні комплекси, що сприятиме охороні вод і розширенню їх захисної ролі, а також відновленню порушеної природної кормової бази фауни», — пояснюють в Українській природоохоронній групі.


До речі, також природоохоронці Черкащини очікують на створення надзвичайно цінного заказника «Дзендзелівський» в Уманському районі та національного природного парку «Холодний яр».