На Полтавщини врятували оленицю з оленям і птаха

17.03.2021
На Полтавщини врятували оленицю з оленям і птаха

Тварини були настільки знесилені, що, коли люди надавали їм допомогу, навіть не пручалися.

Члени однієї родини з села Рашівка Гадяцького району, відпочиваючи нещодавно поблизу річки Псел, почули гавкіт собак і одночасно якийсь незрозумілий шум.

 

А прибігши на звуки, з їхніх слів, побачили, що самиця оленя і її дитинчата, втікаючи від бродячих псів, просто посеред водойми провалилися в ополонку. Борсаючись у воді, вони намагалися ви­борсатися на кригу, проте безрезультатно.

 

Небайдужі люди, відігнавши собак, одразу ж кинулися рятувати диких тварин, які потрапили в біду, а також викликали на підмогу рятувальників із Рашівської пожежної охорони та лісівників із Гадяцького лісового господарства. Олениця з оленям тим часом ледве трималися на поверхні води.

 

Місцеві жителі з допомогою автомобільного троса встигли буквально підхопити одну з тварин, яка вже зникала під водою.

 

Потім настала черга другої. Коли приїхали рятувальники, то допомогли доправити бідолашних тварин до берега й витягти їх на сушу. А тоді обробили всі ранки.

 

Олені були настільки виснажені, що навіть не пручалися. Відпочивши й дещо набравшись сил, вони самостійно звелися на ноги й на очах у всіх спершу побрели, а далі побігли до лісу. Лісівники при цьому зазначили: якщо тварини почуваються непогано, то буде краще, коли вони повернуться у природне середовище.


«Це просто диво, що все закінчилося так добре, — констатує речниця ГУ ДСНС України в Полтавській області Світлана Рибалко. — Зокрема, пощастило, що крига витримала вагу людей, які рятували тварин. Адже це було аж на середині річки, а за календарем — уже ж весна».


А от допомога хорольських рятувальників знадобилася цими днями… птахові. Його слабкий писк почули рибалки з села Ставки, що в Хорольському районі.

 

Заглянувши до гідроспоруди, у якій, на щастя, не було води, на глибині приблизно п’ять метрів вони й побачили пернатого, який подавав слабкий голос, очевидно кличучи на допомогу.

 

Самі лізти до глибокого колодязя чоловіки не наважилися, а тому звернулися до рятувальників із хорольського підрозділу державної пожежно-рятувальної частини. «ДСНСники» спустилися вниз по драбині й узяли до рук птаха, який був настільки знесилений та змерзлий, що також навіть не пручався.

 

Після цього з Хорола викликали волонтера, який опікується дикими птахами, котрі з якихось причин потребують допомоги.

 

Як виявилося, врятований птах належить до родини яструбових і зветься канюком звичайним. Волонтер запевнив: шанси на те, що він його виходить, є.


Допомога хорольських рятувальників знадобилася канюку звичайному.
Фото зі сторінки ГУ ДСНС України в Полтавській області у фейсбуці.

За словами Світлани Рибалко, зазвичай рятувальникам доводиться приходити на допомогу не тільки людям, а й тваринам.

 

«От невдовзі розпочнеться сезон порятунку котів, котрі забираються на верхів’я дерев і самостійно потім злізти не можуть, — пророкує речниця.

 

— А нерви наших людей не витримують, коли «пухнастики» в такому разі достатньо довго кричать. Тому, коли є така можливість, наші «надзвичайники» приходять на допомогу.

 

А загалом ми цікавилися в наших європейських, американських колег, чи виїжджають вони на подібні виклики, то ті відповіли: ні, коти, мовляв, і самі злізуть. Узимку працівникам нашої служби доводилося рятувати й собак, які провалювалися під лід. Бо через те, що мороз часто змінювала відлига, крига цього року була ненадійною. Тому таких випадків можна пригадати чимало».