Лідирує «Манк»: у Лос-Анджелесі оголосили короткий список претендентів на «Оскар-2021»

17.03.2021

Американська кіноакадемія оприлюднила список фільмів, які будуть змагатися за «Оскар».

 

93-тя церемонія вручення премії мала відбутися ще в лютому, але через пандемію її перенесли на 25 квітня. Втім навіть у квітні вона відбудеться не у звичайному форматі, а у відеорежимі.

 

Окремі претенденти на нагороди навіть не будуть змушені прибувати до США. Звичайно, це дещо применшує значимість кінематографічного свята, але за таких умов головне, що воно взагалі відбудеться.


Цьогорічним лідером за кількістю номінацій є фільм «Манк», який претендує на нагороди в 10 категоріях.

 

Ця чорно-біла стрічка іменитого американського режисера Девіда Фінчера розповідає драматичну історію створення голлівудським сценаристом 1930-х років Германом Манкевичем великого фільму Орсона Уеллса «Громадянин Кейн». Зокрема, фільм претендує на нагороди у двох головних номінаціях «Кращий фільм» та «Краща режисерська робота».


По шість номінацій зібрали відразу п’ять фільмів: «Батько», «Мінарі», «Земля кочівників», «Звук металу» і «Суд над чиказької сімкою». З цієї п’ятірки найкращі шанси позмагатися зі стрічкою «Манк» має драматична стрічка «Земля кочівників», яку поставила молода режисера Хлої Чжао.

 

Її фільм про долю вже немолодих американців, які позбулися житла в результаті банківської кризи 2008 року і вимушені поневірятися по країні, вже був удостоєний «Золотого Лева» на фестивалі у Венеції і «Золотого глобуса» буквально кілька тижнів тому.

 

Хлої Чжао вважають новою надією американського кіно, хоча дівчина походить iз Китаю, народилася в Пекіні, де з дитинства захоплювалася американським кіно.


Після сенсаційного минулорічного успіху корейської стрічки «Паразити» особливу увагу спостерігачі приділяють ще одному фільму корейською мовою — «Мінарі».

 

Щоправда, ця стрічка знята в США режисером корейського походження Лі Айзек Чуном, який давно мешкає в США, й оповідає про долю корейських іммігрантів у Штатах. «Мінар» претендує на нагороди за кращий фільм, кращу режисуру, головну чоловічу роль (Стівен Йон), жіночу роль другого плану (Юн Єджон), кращий оригінальний сценарій та кращу музику.


У добу творчого занепаду Голлівуду знаменним є й успіх у номінаціях фільму «Батько» — режисерського дебюту французького письменника і драматурга Флоріана Зеллера.

 

Драматична, хоча і не позбавлена сентиментальності історія про самот­нього старого з деменцією, який був змушений переселитися в квартиру дорослої доньки, своїм успіхом зобов’язана багато в чому виконавцям головних ролей — британцям Ентоні Хопкінсу та Олівії Колман, зазначає Бі-Бі-Сі.

 

У свої 83 роки Хопкінс став найстаршим актором, який отримав номінацію за головну чоловічу роль. Колман, яка вже має «Оскар» за фільм «Фаворитка», номінована на кращу жіночу роль другого плану. Також «Батько» отримав номінації на головну нагороду — за кращий фільм і за кращий адаптований сценарій.


Стрічка «Суд над чиказькою сімкою» також має хороші шанси, оскільки розповідає про добре відому і болючу для США історію суду в буремний 1968 рік над активістами антивоєнного руху.

 

Фільм режисера Арона Соркіна претендує на головний «Оскар» за кращий фільм, кращу операторську роботу, а знявся в ролі легендарного активіста Еббі Хофмана відомий з комедійних ролей про пригоди казахського журналіста Бората у США комік Саша Барон-Коен, тепер він виконує драматичну роль і претендує на нагороду як кращий актор другого плану.


І, нарешті, «Звук металу» — драматична історія про барабанщика, який стрімко втрачає слух і, відповідно, сенс існування. Картина висунута на кращий фільм, кращий сценарій і кращий монтаж.

 

Але головна для нього номінація — за кращу головну чоловічу британському акторові та музиканту Ризу Ахмеду, який стрімко набирає популярність, на відміну від свого екранного героя.