Коли у грудях клекотить вулкан: як боротися з бронхітом

16.03.2021
Коли у грудях клекотить вулкан: як боротися з бронхітом

Не намагайтеся лікувати бронхіт самотужки. Тільки лікар зможе визначити діагноз і призначити коректну терапію. (Фото з сайта health.24tv.ua.)

Курці й металурги ризикують найбільше?

Гострий біль у бронхах і нестримний кашель. Так здебільшого проявляє себе бронхіт – запалення слизової оболонки стінок бронхів.

 

Недуга часто виникає як ускладнення гострого респіраторного захворювання і грипу. Чому так стається? Запалюючись, бронхи набрякають, виділяють велику кількість слизу, яка порушує циркуляцію повітря до легенів і в зворотному напрямку.


Запалення зазвичай провокують ті ж віруси, що стають причиною грипу та ГРЗ. Хвороба може розвинутись також через вторинну бактеріальну інфекцію (інфекційний бронхіт). Розвитку недуги, за словами столичного лікаря-терапевта Олега Задорожного, сприяють також різні подразнюючі речовини — токсичні хімікати, пил, аміак, дим, у тому числі тютюновий. Відтак бронхіт часто стає професійним захворюванням металургів, людей, які працюють на укладанні асфальту, в задимлених приміщеннях, на текстильному виробництві.


«Часто на бронхіт скаржаться люди, які мають інші захворювання легень (скажімо, астму), а також ті, хто страждає від хронічного гаймориту (синуситу), — розповідає Олег Анатолійович. — На розвиток недуги впливає генетична схильність: якщо в когось із близьких родичів був хронічний бронхіт, то існує ризик того, що ця недуга розвинеться і у вас.


Бронхіт, за словами лікаря, зазвичай протікає неважко, якщо вчасно призначити необхідну терапію. Щоправда, у літніх людей, курців, і пацієнтів, які мають хронічні захворювання серця та легень, ця недуга може стати серйозною проблемою.

Тривале вдихання подразників – небезпечний риф

Симптоми бронхіту найчастіше нагадують звичайну застуду.

 

«З’являється слабкість, дискомфорт у горлі, кашель. Спершу кашель сухий, пізніше — вологий, — пояснює пан Олег. — При цьому відкашлюватися може біле, жовте, зеленкувате мокротиння. У більш складних випадках підвищується температура. Якщо симптоми зберігаються і навіть посилюються, хворому слід зробити рентгенологічне дослідження грудної клітки, аби переконатися, що немає запалення легень. Адже пневмонія — це серйозне ускладнення недуги».


До речі, бронхіт часто розвивається у хронічну форму недуги. Його симптоми – кашель, який триває кілька місяців поспіль. «Так, багато людей навіть не здогадуються, що мають цю недугу, — застерігає лікар. — Хронічний бронхіт розвивається при тривалому вдиханні подразнюючих речовин, скажімо, сигаретного диму. Тому куріння найчастіше є причиною хронічного бронхіту».

Уникайте переохолодження і провітрюйте оселю

При гострому бронхіті кашель виникає через запалення дихальних шляхів. А при хронічній формі недуги слизова оболонка бронхів виробляє більше мокротиння, що і викликає кашель, зауважує лікар. І якщо дія подразнюючих речовин є тривалою, стан хворого тільки погіршиться.

 

«У такому випадку може розвинутися емфізема. Це означає, що хворому стає важко дихати при будь–якому фізичному зусиллі, — пояснює терапевт. — Бронхіт та емфізема можуть бути самостійними захворюваннями, та найчастіше вони супроводжують одне одного».


Хронічний бронхіт, за словами лікаря, можна приборкати, однак недуга нагадуватиме про себе раптовими загостреннями.


«Насамперед «ліквідуйте» причини, які провокують недугу, — радить фахівець. — Якщо курите — відмовтеся від цієї шкідливої звички. І не лише на період лікування (адже це не вирішить проблеми), а назавжди. Якщо причиною хвороби є умови праці (ви змушені вдихати шкідливі випари), то найкращий вихід — змінити роботу.


І майте на увазі: бронхіт — серйозне захворювання, тому не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар за допомогою спеціальних обстежень зможе визначити точний діагноз і призначити доцільну терапію.

 

Якщо в людини гострий бронхіт, лікар порекомендує постільний режим, пити більше рідини. Зазвичай хворому призначають жарознижувальні та знеболювальні препарати.

 

«Якщо під час кашлю виділяється жовта чи зеленувата мокрота, а температура тіла висока і тримається довго, може йтися про гострий бактеріальний бронхіт, — зауважує Олег Задорожний. — У такому разі зарадить лише терапія антибіотиками. Водночас важливо призначити допоміжне лікування: інгаляції, гаряче молоко з содою, медом чи маслом какао».


Пам’ятайте, що навіть допоміжні лікувальні заходи має призначати фахівець. Лікування слід підбирати залежно від стану здоров’я пацієнта. Скажімо, інгаляції — дієвий засіб при бронхіті, але вони протипоказані при серцево-судинній недостатності, тромбозі, порушенні ритму серця.


Профілактика бронхіту полягає насамперед у попередженні застуди та грипу. Лікарі радять зміцнювати імунітет: регулярно займатися спортом, дотримуватися правил здорового харчування (вживати якісні та корисні продукти), достатню кількість часу гуляти на свіжому повітрі.

 

Не забувайте також провітрювати оселю і робоче місце, а в сезон загострення застудних хвороб і грипу влаштовуйте вітамінотерапію. Уникайте переохолодження, стежте, щоб ноги були в сухому та теплому взутті. І пам’ятайте, що позитивне мислення й оптимізм зміцнюють імунітет і є найкращими помічниками в боротьбі з недугами.