Ніби раніше і не чула: «Слуга народу» «ініціює» ТСК у справі «вагнерівців»

16.03.2021
Ніби раніше і не чула: «Слуга народу» «ініціює» ТСК у справі «вагнерівців»

Партія «Слуга народу» ініціює створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування справи «вагнерівців» та «плівок Суркова—Медведчука».

 

Про це на брифінгу після з’їзду партії повідомив голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

 

«Ми створюємо ТСК, вона не про «вагнерівців», але ситуація з «вагнерівцями» входить і має бути розглянута в першу чергу в цій ТСК. Вона буде ширша. Чому вона ширша? Тому що нещодавно також були оприлюднені плівки Суркова—Медведчука, які викликали чималий резонанс у суспільстві. Тому два першi епізоди, які має розслідувати ця ТСК, — це ситуація з «вагнерівцями» і ситуація з цими плівками», — розповів Арахамія.

 

Він додав, що в понеділок, тобто вчора, це питання мав розглянути парламентський комітет. І якщо він погодить створення ТСК, питання буде винесено на голосування до Верховної Ради.


Чому зі створенням ТСК по «вагнерівцях» провладна партія зволікала півроку, а тепер наважилася на це? Чому «слуги», які гальмували створення такої комісії на вимогу інших партій, тепер її «ініціюють»?

 

І чому ТСК таки вирішили створити, якщо в офісі президента взагалі заперечували сам факт існування спецоперації по «вагнерівцях»?

 

Пригадуєте: «детективна історія, яка вигадана від початку до кінця», запевняв ще не так давно глава ОП Андрій Єрмак. І чому це не окрема ТСК, а спільна з плівками Суркова—Медведчука? Щоб, розслідуючи «пакетом», нічого насправді не розслідувати? Запитань більше, ніж відповідей.


Імовірно, «щось робити» «слуг» спонукала анонсована прем’єра фільму від міжнародної організації розслідувачів Bellingcat, який можуть оприлюднити на початку квітня.

 

«За іронією долі, успішний актор, який став президентом, зараз найбільше боїться кіно, яке має показати ситуацію зі зливом спецоперації по «вагнерівцях», — слушно зауважив у своїй авторській програмі на 5-му каналі колишній генпрокурор Юрій Луценко.


Минулого тижня знімальна група Bellingcat побувала в Києві, де записала фінальні інтерв’ю для фільму.

 

За повідомленням журналіста Юрія Бутусова, коментарі Христо Грозєву, представнику команди розслідувачів, дали два високопоставлені співробітники Головного управіння розвідки Міністерства оборони, які брали участь у цій спецоперації, експрезидент Петро Порошенко (за якого спецоперація починалася), агент НАБУ Євген Шевченко (одним із перших написав про провал спецоперації), народний депутат і командувач Десантно-штурмових військ у 2015—2019 роках Михайло Забродський, а також сам Бутусов.


А от очільник офісу президента Андрій Єрмак практично в останній момент давати інтерв’ю відмовився, а також не надав інших спікерів.

 

Хоча, як розповів Юрію Бутусову Христо Грозєв, йому дзвонив глава ОП і сам запропонував зустріч у Києві, а також попросив записати для фільма інтерв’ю з державними діячами, які мали представити у фільмі позицію офісу президента щодо справи «вагнерівців».

 

Журналісти Bellingcat прочекали кілька годин, проте зустріч iз представниками ОП так і не відбулася.
Нагадаємо, що фільм розслідувачів Bellingcat мав вийти вже 15 березня. Проте згодом через величезний масив інформації, зібраної в ході розслідування, та зйомки в Києві прем’єру стрічки перенесли на квітень.

А ТИМ ЧАСОМ...

Народного депутата Олександра Дубінського, який потрапив під санкції США і був виключений з парламентської фракції «Слуги народу», позбавили ще й посади очільника Київської обласної організації політсили.

 

Відповідне рішення ухвалили однопартійці Дубінського під час конференції осередку партії «Слуга народу», що відбулася у неділю. Замість Дубінського місцеву організацію очолив член комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Андрій Мотовиловець.


А вчора опівдні стало відомо, що Дубінського ще й позбавили членства в «Слузі народу» «за порушення статуту та непокору керівним органам партії». Про це йдеться у розпорядженні голови політсили Олександра Корнієнка.