«Динамо» і «Шахтар» синхронно здобули важливі перемоги в ЧУ й залишилися при своїх інтересах

16.03.2021
«Динамо» і «Шахтар» синхронно здобули важливі перемоги в ЧУ й залишилися при своїх інтересах

Футболісти «Десни» виявилися безпорадними проти атакувального потенціалу «Шахтаря». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Увійшовши у весняну фазу сезону, обом флагманам вітчизняного футболу одразу довелося грати в режимі подвійного навантаження. Два матчі на тиждень — графік непростий.

 

І виліт донецького «Шахтаря» з національного Кубка — яскраве тому підтвердження. В ігровому вирі наставнику «гірників» Луїшу Каштру не вдалося відшукати оптимальний баланс для успішних виступів на різних фронтах.

 

А після гостьового розгрому від «Роми» в першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи «помаранчево-чорним», схоже, доведеться розпрощатися й зі ще одним кубковим турніром, зосередившись надалі лише на національному чемпіонаті.


Сподівання Каштру перевершити в нинішньому сезоні здобуток попереднього, коли його підопічні дійшли до півфіналу ЛЄ, мабуть, залишаться нереалізованими. Проблемно буде «гірникам» і захистити чемпіонський титул, адже їхні конкуренти з «Динамо», не скидаючи ходу, впевнено тримаються в лідерах національної першості.


Поєдинок «біло-синіх» у 18-му турі проти «Зорі» багато хто з експертів називав ледь не вирішальним у чемпіонській гонці. У календарі залишилося не так багато матчів, де «біло-сині» можуть втратити очки.

 

Їхній виїзний матч проти луганського клубу виглядав одним із таких. У позаминулому турі підопічні Віктора Скрипника переграли «Шахтар», тож до візиту в Запоріжжя «Динамо» поставилося дуже відповідально.


«Я неабияк задоволений тим, як хлопці підготувалися до гри, як вони зіграли, як інтерпретували на полі те, що я хотів бачити від них. Вони мають розуміння того, що я хочу бачити на футбольному полі. Я дуже задоволений грою та результатом», — сказав після завершення поєдинку на «Славутич Арені» Мірча Луческу.

 

Два забиті один за одним голи у другому таймі допомогли динамівцям переграти складного суперника й зберегти чотириочкову перевагу над «гірниками» в турнірній таблиці.


Після невдачі в Римі (динамівці, зауважимо, також програли свій перший поєдинок 1/8 фіналу ЛЄ) «Шахтарю» життєво необхідна була сатисфакція. І в матчі проти «Десни» підопічні Каштру дещо реабілітувалися за неприємне фіаско «Ромі».


«Коли підходимо до кожного матчу, завжди це робимо з переможним духом. Розуміємо, чого ми варті, хто такі. Завжди намагаємося забити багато м’ячів», — португальський очільник «гірників» пояснив, із якими думками підходила його команда до матчу з чернігівським клубом, який у поточному сезоні двічі грав унічию з «Динамо».


Вочевидь цей факт допоміг максимально добре налаштуватися «шахтарям» на поєдинок із командою Олександра Рябоконя й одразу чотири рази відзначитися у воротах чернігівського колективу.

 

Наразі «деснянцям» не вдається грати проти «Шахтаря» так само успішно, як iз «Динамо».

 

«Бразильці «Шахтаря» познущалися над нашою обороною», — резюмував Олександр Рябоконь. Хай там як, а чернігівський клуб залишається у грі за «бронзу», на яку трохи більше шансів усе ж має «Зоря».

 

Схожі розклади спостерігаються й у чемпіонській гонці, де більшим фаворитом виглядає динамівський клуб на чолі з екснаставником «гірників».

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 18-й тур. «Минай» — «Інгулець» — 0:1 (Бартулович, 27 (пен.); вилучення: Карась, 25 («М»)), «Ворскла» — «Дніпро-1» — 0:1 (Довбик, 40; вилучення: Дуглас, 54 («Д»)), «Маріуполь» — «Колос» — 1:4 (А. Бондаренко, 45 — Чурко, 5; Костишин, 29; Новак, 48; Лисенко, 61), «Шахтар» — «Дес­на» — 4:0 (Тете, 34 (пен.), 80; Соломон, 74, 77), «Зоря» — «Динамо» — 0:2 (Бесєдін, 55; Сидорчук, 59), «Олександрія» — «Олімпік» — 2:0 (В. Бондаренко, 28; Стецьков, 90+1). Матч «Львів» — «Рух» — перенесений на іншу дату.
* * *
Поєдинки 19-го туру (20-21 березня): «Маріуполь» — «Минай», «Десна» — «Дніпро-1», «Ворскла» — «Олімпік», «Інгулець» — «Олександрія», «Львів» — «Шахтар», «Динамо» — «Рух», «Колос» — «Зоря».