«Надто активним» краще схаменутись: які звички підступно крадуть життєву енергію

10.03.2021
«Надто активним» краще схаменутись: які звички підступно крадуть життєву енергію

Негативні емоції перед сном шкодять повноцінному відпочинку. Тому вчасно пробачайте образи і не сваріться на ніч. (Фото з сайта son365.online.)

Чи замислювались ви коли-небудь над тим, як деякі звички підступно крадуть нашу життєву енергію?

 

Скажімо, вранці абсолютно немає сили на те, щоб підняти себе з ліжка, а ранкову пробіжку ж ніхто не відміняв.

 

Однак ви повертаєтесь зі стадіону, не збагатившись бадьорістю і не відчувши приливу сил, а сонними і змученими.

 

А потім в офісі вас увесь час хилить на сон, тоді як конче необхідно зосередитися над важливою роботою. І майже падаєте з ніг, повертаючись увечері додому. Знайомі відчуття?

 

А виявляється, дуже часто причиною такого стану є звичка не висипатися. І це — лише одна краплинка верхівки айсберга під назвою «підступні звички». Спробуймо з ними поквитатися.

Спіть «за сонцем»

Ділові й активні люди часто нарікають на брак часу. «От якби в добі було не 24 години, а хоча б удвічі більше, то точно б усе встигали», — кажуть вони жартома.

 

І часто просто забирають час у сну — по кілька годин щодня, аби завершити «вкрай невідкладні справи». А нерідко — навіть ті, що могли б спокійно почекати до ранку. І навіть не помічають, як марнують час...


Психологи, лікарі-фізіотерапевти закликають таких «надто активних» схаменутися, адже повноцінний сон, що здатен відновити сили, має тривати вісім годин. Завважте: існує так званий біологічний ритм, за яким у певний час доби працює під навантаженням конкретний внутрішній орган організму, і є час для його відпочинку.

 

Якщо ми ці ритми порушуємо, то завдаємо організму величезної шкоди. Спати необхідно за сонцем: прокидатися на світанку і йти до сну разом із заходом сонця. Або хоча б максимально наближатися до цих часових орієнтирів. Таким чином з’явиться шанс змінити прикру звичку на здорову — «традицію» спати вдосталь і з користю для організму.


«Перехитріть» голод висівками


Дієтологи кажуть, що їжа, яка потрапила в наш організм після 19-ї години вечора, не може повноцінно засвоїтися, відтак гниє й отруює організм. Лікарі апелюють до нашого здорового глузду: дайте можливість органам відпочити, очиститися, розслабитися. Але що ж робити з апетитом?

 

Спробуйте перехитрити його за допомогою такого напою — чайну ложку висівок залийте склянкою теплої води, дайте постояти хвилин 15-20, випийте. Окрім того, що висівки збагатять організм комплексом вітаміну В, так ще й, набухаючи, заповнюють шлунок, відтак «недоречне» відчуття голоду вдасться обдурити.

Сон не поспішає до тих, хто злиться

«Ранок мудріший за вечір» — пам’ятаєте такий вислів? Справді, вранці людина життя сприймає інакше, сповнена сил (якщо, звісно, достатньо відпочила вночі, відмовившись від звички не досипати).

 

Тож коли ввечері, стомлені після робочого дня, замість розслабитися і готуватися до сну ви затіваєте родинні суперечки, то неабияк перевантажуєте нервову систему.

 

Лікарі просять пам’ятати: сон не прийде, якщо у вас прискорене серцебиття, підвищений тиск, коли вас розривають почуття злості, образи або суму. Навіть найбільш неприємна тема для обговорення вранці забере у вас значно менше здоров’я, ніж увечері, переконані психологи.

Так де ховались ваші сили?

Варто тільки «зачепитися» за якийсь сюжет — і вже несила відірватися від телевізора. Знайома ситуація? Ми самі часто не помічаємо, як швидко минає час під час перегляду цікавих фільмів чи телепередач. А тим часом збігають безцінні години для здорового сну. Але ж ви не можете іти в ліжко, «ще раз» не переглянувши останніх новин? Як чекати снів, доки не прочитали в інтернеті, що цього дня винайшли вчені, чи вчергове піднімуть комунальні платежі? Ось так потроху «зачіпаємося» за актуальні і «безкінечно цікаві» новини і не помічаємо, що вже далеко за північ.


Окрім того, після такого чтива відразу й не заснеш. То ж чи варто дивуватися, що на ранок знову почуваємося розбитими? Психологи радять ставити будильник на десяту годину вечора, аби вимкнути телевізор, комп’ютер і вчасно лягти спати. Дозвольте собі такий «експеримент» хоча б упродовж тижня — і зрозумієте, де «ховалися» ваші сили.


Зручний матрац — важливий крок до сну


Як відомо, лікарі радять спати на зручному матраці в зручній позі. Тому що, згорнувшись клубочком на складеному дивані з підлокітником замість подушки, ви ризикуєте прокинутися з різким болем у шиї і загалом — розбиті і знесилені.

 

Які б екстремальні перепони не стояли на шляху до нормального відходу до сну — постарайтеся все-таки роздягнутися і лягти у ліжко. Вранці прокинетеся свіжими і бадьо­рими.

Вода наповнить силою і втамує переживання

А ось це ніяка не примха дієтологів, як дехто скептично думає. Необхідність пити воду щодня і в достатній кількості — аксіома. Її дотримання збереже важливий для організму баланс рідини.

 

Вода, вимиваючи з нашого організму шлаки і токсини, сприяє його оздоровленню, бадьорості, гарному настрою. Суглоби і сухожилля працюватимуть безвідмовно, шкіра матиме сяючий здоровий вигляд, самопочуття буде гарним.

 

А ще є теорія що вода як носій інформації здатна забрати з організму всі наслідки переживань, негативних емоцій, наповнивши свіжими силами для продуктивного дня.