«ЄС» і «Голосу» не вдається змусити «слуг» створити комісію з рослідування зриву спецоперації проти «вагнерівців»

10.03.2021

Опозиційним парламентським фракціям «Європейська Солідарність» і «Голос» усе ніяк не вдається переконати монобільшість нарешті створити ТСК зi зриву спецоперації із затримання бойовиків ПВК «Вагнера».

 

«Слуги» затято ігнорують цей скандал, ніби нічого подібного в історії вітчизняних спецслужб і не було.


І це незважаючи на те, що вже в поточному місяці вийде перша частина фільму міжнародних розслідувачів Bellingcat про зрив спецоперації.

 

Наближення цієї «прем’єри» змушує неабияк понервувати керманичів Банкової і самого президента Зеленського.


Що й казати, якщо днями стало відомо, що задля зриву виходу документального розслідування окремі представники влади не замислюються про власну репутацію на міжнародному рівні.

 

Що й казати, якщо заступник глави офiсу президента Роман Машовець та очільник ГУР Міноборони Кирило Буданов навіть додумалися просити заступника глави служби розвідки Великої Британії МІ-6 Лі Лоуренса завадити виходу розслідування Bellingcat!


При цьому обидва, мабуть, досі не усвідомили, що лише одним таким проханням неабияк зганьбилися в очах британців та й в очах їхніх партнерів — американців — також.


Як інформує оглядач видання ZN.UA Володимир Кравченко з посиланням на неназваних співрозмовників, на Банковій стурбовані тим, чи встановлять журналісти-розслідувачі факт зради і чи назвуть ім’я зрадника, який «злив» дані про спільну операцію спецслужб України та США iз затримання росіян.


Саме тому Машовець і Буданов двічі (!) просили Лоуренса про таку «послугу» під час його приїзду до Києва наприкінці лютого. В тому числі в присутності посла Великої Британії в Україні Мелінди Сіммонс. Не дивно, що британці проігнорували настійливi прохання Банкової стосовно розслідування Bellingcat. Мовляв, не можемо впливати на представників медіа і крапка.


«Ця історія ніби списана зі сторінок поганого шпигунського трилера. Вона демонструє нерозуміння Зе-командою роботи західних інституцій, примітивність сприйняття Банковою та керівниками українських спецслужб роботи масмедіа загалом і журналістів-розслідувачів зокрема та й узагалі незграбність намагань запобігти виходу фільму-розслідування. Що гірше, така розмова емісарів Банкової з представниками уряду Її Величності підриває довіру до керівництва України та українських спецслужб із боку Заходу», — наголошує журналіст Кравченко.


Звісно, жодна держава не застрахована від появи шпигуна у найвищих ешелонах влади. Втім небажання Зеленського розслідувати провал операції й адекватно реагувати на наявність потенційного зрадника у своєму оточенні дискредитує Українську державу та її керівництво в очах як українців, так і західних партнерів України. А це цілком відповідає інтересам Кремля.

А ТИМ ЧАСОМ...

Шевченківський райсуд Києва відмовився скасувати підозру заступнику глави офiсу президента Олегу Татарову. Одіозного чиновника підозрюють у посередництві під час передачі хабара експерту.

 

Втім Татаров намагався оскаржити той факт, що процедура була оголошена йому слідчими в законний спосіб і згідно з процедурою.


«Що це означає? Що навіть цей суд вважає, що підозра Татарову вручена належно, а виконувач обов’язків керівника САП Максим Грищук мав право її підписувати», — наголосили в Центрі протидії корупції.


За даними слідства, Татаров під час роботи в Укрбуді нібито підкупив експерта МВС, щоб той фальсифікував експертизу на користь компанії. Сам Татаров заперечує свою причетність до злочинів.