На Черкащині висадять новий ліс на площі у понад тисячу гектарів

10.03.2021
На Черкащині висадять новий ліс на площі у понад тисячу гектарів

Незабаром ці деревця черкаські лісівники будуть висаджувати у ґрунт. (Фото надане пресслужбою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.)

Цієї весни під час лісокультурної кампанії у Смілянському лісгоспі на Черкащині буде висаджено близько 270 тисяч сіянців i висіяно 756 кілограмів насіння лісоутворюючих порід на загальній площі 113,7 гектара.


Як повідомили «Україні молодій» у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, зокрема, буде висаджено 70 тисяч сіянців сосни звичайної, удвічі більше дуба звичайного, півтори тисячі штук ясена звичайного, 3 тисячі липи дрібнолистої.


А ще лісівники Черкаського краю висадять дуба звичайного із закритою кореневою системою — 92,08 тисячі, дуба звичайного посівним методом — 198 кілограмів, дуба червоного — 13,2 тисячі, горіха чорного — 37,5 тисячі, горіха чорного посівним методом — 558 кілограмів.


«Лісівники Смілянщини постійно збільшують кількість видів деревних та чагарникових порід. Цьогоріч висаджуватимуть також гледичію колючу, липу дрібнолисту, черешню пташину», — кажуть у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.


І додають, що для лісокультурних робіт у цьому році в Шевченковому краї вирощено 9 мільйонів сіянців. У лісових розсадниках зростає понад 30 видів деревних та чагарникових порід — це сосна та ялина звичайні, сосна Палласа, ялина європейська, дуб звичайний, дуб північний, ясен звичайний, липа, клени, береза, горіх чорний, горіх грецький, робінія, гледичія, яблуня, груша, вишня, аронія, бірючина.


У таких держлісгоспах, як Смілянський, Уманський, Лисянський, Корсунь-Шевченківський, вирощено 202,06 тис. штук сіянців із закритою кореневою системою, зокрема дуба звичайного, модрини європейської, ялини звичайної, сосни звичайної. Для озеленення вирощено 173,7 тис. одиниць декоративного посадкового матеріалу. Для створення продуктивних лісових насаджень заготовлено понад 63 тонни лісового насіння.


«На цей рік заплановано провести лісовідновлення на площі 902, 2 га, лісорозведення на площі 5,3 га, природне поновлення на площі 120,1  га. Всього відтворення лісів заплановано провести на площі 1,276 тис. га. Буде продовжено роботу зі збільшення асортименту деревних порід, механізованого створення лісових культур та механізованих доглядів за насадженнями», — кажуть у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.


До речі, за словами першого заступника начальника управління Анатолія Рутенка, торік на Черкащині лісівники посадили нових лісів на площі 1,274 тис. га, догляд за лісовими культурами провели на площі 9,711 тис. га, перевели у вкриті лісовою рослинністю землі 1,377 тис. га лісових культур, створили 22,3 га плантацій новорічних ялинок.