Весна на паузі: більшу частину України охоплять морози до -14

10.03.2021
Весна на паузі: більшу частину України охоплять морози до -14

А кажуть — весна настала. (Фото з сайта vgorode.ua.)

Як повідомили фа­хівці Укргідрометцентру, нічні заморозки від 9 до 14 градусів нижче нуля на найближчі кілька днів захоплять у полон західні, центральні та північні регіони країни, а також Карпати та Закарпаття.


Попри календарний прихід весни, тутешні жителі знову побачать кучугури снігу, бурульки на дахах, а також крижаний дощ з ожеледицею.


Рятувальники ДСНС України вже попередили, що через складні погодні умови на високогір’ях Івано-Франківської та Закарпатської областей збережеться загроза сходження лавин.


Зима зі снігом поки що не хоче залишати Київську, Житомирську, Сумську, Чернігівську області, підступні «білі мухи» кружлятимуть над Волинню та Рівненщиною.


Трохи тепліше очікується погода у південних областях, де термометри зафіксують уночі від 5 до 7 градусів морозу, хоча вдень повітря прогріється до комфортних 5-8 градусів тепла.


Подібні температурні гойдалки синоптики пов’язують із приходом до нас теплого фронту, який поки що не вступив у свої права повноцінно, та змушений відчайдушно боротися за свою перевагу.


— У 2021 році тепло прийде в Україну дещо пізніше, аніж зазвичай, — упевнений український синоптик Роман Мурмило. — До кінця березня збережуться нічні заморозки, але подібний сюрприз погоди цілком вписується у рамки сезонної норми. можливо, що негативні температури у нічний час доби ми побачимо й на початку квітня, хоча вдень температура повітря все ж таки стане набагато вищою та дозволить українцям нарешті зняти з себе набридлий теплий одяг, шапки та чоботи на хутрі.


Солідарний iз колегою й народний синоптик Леонід Горбань, який попереджає, що досить прохолодна погода збережеться ще й у квітні. За його словами, другий місяць весни виявиться багатим на дощі з вітром, а заморозки від 1 до 3 градусів нижче нуля очікуються у другій половині квітня.


— 2021 року ми зустрінемо Великдень лише 2 травня, отож цілком логічно, що й тепло змусить українців себе почекати, — пояснює капризи погоди синоптик Леонід Горбань. — Це означає, що й у кінці весни нам доведеться терпіти температурні коливання, коли раптові похолодання будуть різко змінюватися теплою та сонячною погодою.


Дійсно, народні прикмети збігаються з фаховими погодними графіками і пророкують не лише пізній прихід тепла навесні, а й дуже суперечливе літо-2021.


Туристичний сезон у нинішньому році легко можуть зіпсувати шквалисті вітри, зливи та аномально холодна погода у червні, липні та серпні. Хоча цей хоровод холодних циклонів є цілком логічною компенсацією за торішні вибрики погоди.


Адже минулої весни аграріям вдалося зібрати по 2-3 врожаї моркви, картоплі та капусти, а влітку вони зіткнулися з небувалою за останні 140 років посухою, коли на півдні України фіксували піки спеки до плюс 46 градусів, чого раніше ніколи не було.