Німецька контррозвідка візьметься за проросійську партію «Альтернатива для Німеччини»

05.03.2021
Німецька контррозвідка візьметься за проросійську партію «Альтернатива для Німеччини»

Федеральне відомство з охорони Конституції ФРН (BfV) офіційно оголосило про підозру в правому екстремізмі правопопулістській партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН), відкривши тим самим можливість для нагляду за її діяльністю з боку спецслужб, повідомили німецькі ЗМІ.

 

Партію, яка звучить німецькою як Alternative fur Deutschland, підозрюють в екстремізмі. Цю політсилу вважають націоналістичною, антиіммігрантською та антиєвропейською, а також проросійською.


АдН також виступає за тіснішу співпрацю з Москвою, скасування санкцій проти Кремля, а її представники регулярно відвідують Росію та анексований Крим.

 

Один з ідеологів «Альтернативи для Німеччини» Александер Гауланд у розмові з Бі-Бі-Сі в 2016 році називав помилкою розширення НАТО на Схід, а також висловлювався проти майбутнього України в Альянсі. На його думку, це «порушення обіцянок» перед Росією.


Зараз у кількох німецьких землях осередки АдН — вже під наглядом силовиків. Але нове рішення німецької контррозвідки означає, що за діями партії будуть стежити по всій країні.

 

Водночас операції спецслужб не будуть поширюватися на членів парламенту від АдН та її депутатів у Європарламенті. Німецькі спецслужби поки що офіційно не коментували ці повідомлення.


Речник «Альтернативи для Німеччини» назвав рішення німецької контррозвідки «суто політичним» та спрямованим проти партії на майбутніх федеральних виборах у вересні.

 

Він додав, що партія юридично оскаржить підозри в екстремізмі. Якщо повідомлення медіа підтвердяться, це буде перший у повоєнній історії Німеччини випадок стеження спецслужб за партією, яка представлена у парламенті.


Створена у 2013 році «Альтернатива для Німеччини» вважається найбільшою опозиційною партією німецького парламенту. Вона просуває антиісламські гасла, її популярність стрімко зросла у 2015 році, коли у Німеччину в’їхав майже мільйон мігрантів.

 

Антиіммігрантську риторику «Aльтернативи» особливо критикували після стрілянини у німецькому місті Ганау в лютому 2020, яку влаштував прихильник праворадикальних ідей. Тоді загинули 9 людей. Багато хто звинувачував партію в інспіруванні расистського нападу в Ганау. Хоча сама партія формально засудила той напад.


За даними видання «Тагесшау», рішення спецслужб базується на інформації, яку збирали впродовж двох років. Її виклали на 800 сторінках звіту. Саме ж рішення означає, що політсила тепер під наглядом, а це дозволяє BfV вербувати інформаторів, прослуховувати телефонні дзвінки та перехоплювати електронні листи пов’язаних із нею людей.

 

Також минулого року BfV вже проводила систематичний нагляд за осередком «Альтернативи для Німеччини» під назвою Flugel («Крило»). Таке спостереження — особливо чутлива тема для Німеччини, де все ще зберігаються спогади про тоталітарні методи нацистського та комуністичного режимів.


Те, що АдН становить загрозу демократичним інституціям країни, може свідчити, зокрема, те, що в липні минулого року міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер прийняла рішення про розформування елітного підрозділу Бундесверу «Командування спеціальних сил» (KSK), який брав участь у бага­тьох таємних операціях та був нагороджений за це.

 

Одну роту KSK повністю розформували, а решту — реформували через зв’язки бійців з крайніми правими і неонацистами.

 

Голова військової контррозвідки MAD Крістоф Грамм повідомив тоді на парламентських слуханнях, що його відомство розслідує близько 600 випадків імовірних зв’язків німецьких військових з праворадикалами і так званими «громадянами Рейху» — це неформальне об’єднання неонацистів Німеччини, які не визнають її нинішні кордони.

 

У німецькій армії намагаються боротися з будь-якими проявами крайніх правих поглядів серед бійців.


Іншим показовим прикладом «діяльності» «АдН» був штурм Рейхстагу 29 серпня минулого року. Демонстрація, яка анонсувалася як протест проти коронавірусних заходів, вилилася у відверту демонстрацію сил правих радикалів та неонацистів, які пішли на захоплення парламенту.