У ЄС хочуть запровадити «зелений паспорт» для COVID-вакцинованих: згодні не всі

03.03.2021
У ЄС хочуть запровадити «зелений паспорт» для COVID-вакцинованих: згодні не всі

Паспорт — це далеко не все, що знадобиться для поїздки Європою.

Єврокомісія до кінця березня представить проєкт електронного «зеленого паспорта» — сертифіката про вакцинацію від коронавірусу, повідомляє «Євроньюс».

 

Подібні документи в приватному порядку вже запровадили деякі країни й окремі регіони.

 

За словами глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, документ буде доступний в електронному вигляді (щоб виключити підробки) і буде містити інформацію про щеплення, тести на коронавірус або наявність антитіл після перенесеної хвороби.

«Зелені чоловічки» в центрі Європи

Запровадження подібних сертифікатів, які були б чинними в усіх країнах ЄС, розглядають як важливий фактор, який допоможе спростити й організувати період літніх відпусток.

 

У той же час противники «зелених паспортів» побоюються дискримінації, якій можуть піддатися люди, які з тих чи інших причин не зуміли отримати такий документ — особливо з огляду на те, що досі в низці європейських країн темпи вакцинації серйозно відстають від графіка.


Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що метою запровадження вакцинаційної «цифрової зеленої перепустки» є безпечне переміщення в межах Європейського Союзу або за його межі.

 

За її підрахунками, впровадження системи сертифікації щеплень займе близько трьох місяців, щоб вона вже діяла до сезону літніх відпусток.

 

«Цифрова зелена перепустка повинна полегшити життя європейців. Мета полягає в тому, щоб поступово дати їм можливість безпечно пересуватися в межах Європейського Союзу або за кордон — для роботи чи туризму», — додала вона.


Заяву фон дер Ляєн негайно розкритикувала віцепрем’єр-міністр Бельгії Софі Вільмес.

 

«Дотримання принципу недискримінації є як ніколи основоположним, оскільки вакцинація не є обов’язковою, а доступ до вакцини ще не універсальний», — зазначила вона.


Такі сертифікати вже тиждень діють в Ізраїлі, який є світовим лідером за темпами вакцинації та кількості вакцинованого населення.

 

Так званий «зелений паспорт» (перейменований на «зелену перепустку», щоб у населення не склалося враження, що з ним можна безперешкодно, без звичайного паспорта виїздити за кордон) видають в Ізраїлі тим, хто отримав другу дозу вакцини бодай тиждень тому, і понад 700 тисячам людей, які були заражені й перехворіли на коронавірус природним шляхом. Термін дії документа — шість місяців.


З 21 лютого ізраїльтяни із «зеленою перепусткою» можуть користуватися тренажерними залами та басейнами, а також брати участь у спортивних та культурних заходах.

 

Магазини, торгові центри та ринки відкриті для всіх, але деякі заклади, включаючи готелі та деякі синагоги, доступні лише після показу індивідуально сформованого QR-коду, який можна завантажити на мобільний телефон або отримати традиційною поштою.

«Зеленіти» згодні не всі

Минулого тижня на саміті в Брюсселі глави 27 держав і урядів ЄС обговорювали темпи вакцинації і перспективи сертифіката щеплень, але наразились на кардинальну розбіжність у поглядах. Якщо одні називають подібний документ наступом на індивідуальні свободи, то інші, як Греція, мають намір iти шляхом Ізраїлю.


Зрозуміло, що в таборі тих, хто обома руками виступає за «зелені паспорти», згрупувалися головним чином країни півдня Європи, які роблять ставку на відродження туристичного сектору, що значною мірою наповнює їхні бюджети: Греція, Кіпр, Болгарія, Португалія, Іспанія, Мальта. Але до цього табору також приєдналися Данія та Австрія.
Водночас Франція та Німеччина вважають, що з цим нововведенням не потрібно поспішати.

 

По-перше, поки неясно, на який термін вакцина забезпечує імунітет. По-друге, поки що надто мала частка тих, хто отримав щеплення в Євросоюзі. Президент Франції Емманюель Макрон висловився проти того, щоб сертифікати про вакцинацію ставали дозволом для поїздок. Він наголосив, що «молодь наприкінці червня — початку липня ще не отримає щеплень».

 

При цьому Макрон виступив за «санітарну перепустку» всередині Франції, яка буде розроблена перед відкриттям ресторанів, театрів, кіно і музеїв. У Франції 60% опитаних висловилися за запровадження «зелених паспортів», якщо вони допоможуть зняти заборону на подорожі. Натомість більшість політиків проти, бо в країні на цей час вакциновано дуже малий відсоток населення.


Стосовно інших країн, то уряд Великої Британії ще не має єдиної думки стосовно паспортів вакцинації. Прем’єр-міністр Борис Джонсон повідомив, що не планує запровадження таких документів для внутрішнього вжитку, щоб, скажімо, людина могла піти до пабу чи на концерт.

 

На думку міністра охорони здоров’я Надіма Захаві, якщо вакцинація не є обов’язковою, то паспорти, які б дозволяли подорожі, є дискримінацією.

 

Влада Швеції приміряється до запровадження цифрових документів про вакцинацію, але лише з 1 червня, коли вже буде вакцинована значна частина населення. У Фінляндії, де вакцинувалося менше 10 відсотків населення, запровадження таких документів вважають передчасним.

 

Подібні настрої, при низькому відсотку вакцинованого населення, панують і в Чехії та Словаччині. В Угорщині діють певні послаблення для осіб, які пройшли вакцинацію. А в Росії такий крок навіть не розглядають, бо проти вакцинації російською вакциною «Супутник V» виступають 60 відсотків дорослого населення, а серед молоді — майже 100%.


Якщо сертифікат про щеплення від коронавірусу стане обов’язковою умовою для в’їзду до ЄС, то яким чином це відіб’ється на українцях?

 

Спершу це буде винятково медичний документ, але надалі, цілком можливо, трансформується в «перепустку до ЄС». Ще в середині січня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов пообіцяв українцям запровадження паспортів вакцинації — таких, як у ЄС.

 

Але прикрий досвід запровадження закордонних біометричних паспортів та пластикових внутрішніх не додають оптимізму. Тут переплітаються багато інтересів, часто дуже нехороших: від бажання нагріти руки на цій кампанії до можливих зловживань при виготовленні та видачі таких документів.