Офіс генпрокурора і СБУ виявилися не здатними завершити справу Татарова і передати її до суду

03.03.2021

Гучна справа щодо ймовірних корупційних дій, вчинених нинішнім одіозним заступником глави офісу президента Олегом Татаровим, схоже, завершується пшиком.

 

Що й казати, якщо 1 березня сплив термін, коли, за рішенням Шевченківського райсуду Києва, слідчі мали завершити слідство у цій справі.


Зокрема, у Службі безпеки зазначили, що після відмови суду продовжити строки слідства прокурор був зобов’язаний протягом п’яти дній вчинити одну з дій:

  • закрити кримінальне провадження;
  • звернутись до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності;
  • звернутись до суду з обвинувальним актом/клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.


Утiм прокурор нічого з переліченого не зробив до 2 березня. А в офісі генпрокурора лаконічно повідомили, що «дії щодо завершення розслідування... на сьогоднішній день не вчиняються». При цьому прокуратура запевняє, що подала апеляційну скаргу на рішення суду, який не продовжив строки слідства.


Але ж у тому то й справа, що в ухвалі суду першої інстанції зазначено, що вона не підлягає оскарженню!  А рішення суду набуло чинності одразу. Аргумент слідства — у справі ще триває експертиза. Втім цей аргумент Феміда не почула.


Адвокат одного з підозрюваних у справі Максима Микитася — Артур Габрієлян пояснив у коментарі «УП», що 25 лютого суд уже не продовжив строки розслідування справи Татарова.


«Але чомусь у п’ятницю слідчий Служби безпеки України та заступник генпрокурора повторно подали клопотання на продовження. І їм удруге відмовили. Чому вони подали вдруге — незрозуміло, оскільки закон не передбачає право повторного звернення до суду з одним і тим же питанням», — повідомив захисник Микитася.


Нагадаємо, у грудні 2020 року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру пану Татарову в посередництві під час передачі хабара експерту.

 

Йдеться про справу забудовника Максима Микитася, в якого Татаров працював юристом. Сам Татаров заперечує, що є підозрюваним, мовляв, не було дотримано юридичної «чистоти» процедури оголошення підозри.


24 грудня стало відомо, що офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ в СБУ. Тож не дивно, що керівництво НАБУ закидає офісу генпрокурора безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро.