Болючий експеримент: читачі та газетярі шести областей потерпають від свавілля Укрпошти

03.03.2021

Про експеримент Укрпошти щодо впровадження в селах так званих пересувних поштових відділень замість стаціонарних та те, як це вдарило по розповсюдженню преси у сільській місцевості, «Україна молода» вже писала.

 

Нагадаємо лише, що стартував він у травні 2018-го на Чернігівщині й навіть призупинявся судовим рішенням, однак Укрпошта виграла справу у Верховному Cуді.

 

Відтак минулого року почала поширювати нову практику ще в кількох областях: Київській, Одеській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій та Закарпатській. І місцева преса це вже дуже боляче відчула.


На Одещині ще наприкінці січня 17 редакторів підписали звернення до постійної депутатської комісії Одеської обласної ради з питань регламенту, місцевого самоврядування, депутатської діяльності, етики, прав людини, свободи слова та інформації, закликавши винести на засідання питання доступності населенню поштових послуг.

 

У ньому йдеться про те, що «більше трьох місяців в Одеській області триває експеримент Укрпошти щодо запровадження в населених пунктах iз кількістю мешканців менше 2 тис. осiб так званих «пересувних поштових відділень», які, за твердженням поштовиків, нібито забезпечать потреби населення в якісному поштовому зв’язку.


Графіки поїздок складено таким чином, що більшість видань доставляються на 4-й, 5-й або навіть 6-й день після їх виходу з друку. В окремі села газети не потрапляють по два-три тижні.

 

Змінено сталі графіки доставки і до великих населених пунктів, що також негативно відбилося на терміни отримання передплатниками видань», — констатували редактори.


Населені пункти обслуговують екіпажі, які виїжджають у села певної території (наприклад, колишній Захарівський район) iз трьох точок: Роздільної, Подільська та Ширяєвого. Стан доріг узагалі ніхто не враховував.

 

Працівники без «розпізнавальних знаків», «чужі» в селах, не знають ані людей, ані місцевості. Відсутній будь-який зворотний зв’язок — передплатникам нема до кого звернутися в разі надання неякісної послуги, а таких фактів значно побільшало за цей час. Тому всі їхні претензії спрямовуються до редакцій, справедливо вимагаючи вчасної доставки видань.


Наслідком цього експерименту став той факт, що знищена система доставки газет, яка десятиліттями працювала чітко, а місцеві газети втратили третину тиражів. Люди відмовилися від газет, які їм доставляють через тиждень.


«Більшість наших сіл розміщені в прикордонній зоні, — акцентують редактори Одещини. — Для них є проб­лемою якісний мобільний зв’язок, відсутній надійний прийом українського радіо, минулого року їх позбавили можливості перегляду більшості телевізійних українських каналів, а тепер їх залишають ще й без місцевих газет. Недолугі поштові реформи позбавляють людей їхнього конституційного права на отримання інформації щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, що є неприпустимим…»


Голова Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін розповів, що реакція на звернення була. Він особисто брав участь у засіданні комісії обласної ради, де розглядалося питання.

 

Нещодавно відбулася зустріч представників усіх зацікавлених сторін з головою Одеської облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким. Разом iз редакторами всіх районних газет області на ній був присутній очільник Одеської дирекції АТ «Укрпошта».


«В Укрпошти свій погляд на ситуацію, — каже Юрій Работін, — і зрозуміло, що газети для них далеко не на першому місці. Але необхідно, щоб відомство несло відповідальність за те, що відбувається, бо газети повинні надходити до читачів вчасно. Вони пообіцяли, що будуть проводити логістику».


Для координації та оперативного виявлення проблем створено сторінку в соцмережах.