Може бути краще: розпочалися матчі заключного кола чемпіонату України з хокею

03.03.2021
Може бути краще: розпочалися матчі заключного кола чемпіонату України з хокею

Незважаючи на свій статус дебютанта, «Сокіл» гідно протистоїть потужному «Донбасу» в національному чемпіонаті. (Фото з сайта uhl.ua.)

Організовуючи свій ювілейний, п’ятий, сезон, Українська хокейна ліга збільшила з шести до восьми кількість учасників чемпіонату країни.

 

При цьо­му, аби затяжний регулярний сезон, довжиною в шість кіл, не перетворився на нудне дійство з ознаками відвертої «турнірної сегрегації», організатори змагань змінили правила нарахування очок, повернувшись до старої двобальної системи.


В умовах, коли будь-яка перемога коштує два очки, а за поразку в овертаймі чи в серії пiсляматчевих булітів нараховується один пункт, хокейний ЧУ-2020/2021, як і очікувалося, отримав додаткову інтригу та привабливість.


На старті заключного, шостого, кола «регуярки» передбачуваним у її підсумковому протоколі виглядає хіба що аутсайдерська позиція столичних «Крижаних вовків», які в такому випадку не зможуть потрапити до «плей-оф», та п’яте місце херсонського «Дніпра».

 

Решту ж позицій, зокрема й сходинку «номер один» — а, згідно з оновленим регламентом змагань, лише її володар отримає пряму перепустку до півфіналу «плей-оф» — у фінішній перспективі не можна на сто відсотків пов’язувати з їхніми теперішніми власниками.


Хоча після важливої гостьової перемоги донецького клубу над «Соколом» у матчі 38-го туру та несподіваної поразки «Кременчука» команді-новачку з Краматорська шанси кременчуцького колективу наздогнати в гонці за перше місце «Донбас» відчутно впали.


Не виключено, що кременчужани вже полишили спроби виграти «регулярку» й цілеспрямовано готуються до серії «плей-оф», у якій їм належить захищати чемпіонський титул.

 

«Не було в матчі проти «Краматорська» найголовнішого — великого бажання й максимального налаштування на гру. Не знаю, можливо, хлопці втомилися, а може, й ейфорія», — зазначив головний тренер «Кременчука» Олександр Савицький.


А от у «Краматорська» на фініші регулярного сезону спостерігається ігрове піднесення — у восьми матчах хлопці Павла Микульчика здобули сім перемог. Тож, не виключено, що їм удасться потіснити з третього місця «Сокіл». Нагадаємо, що обидва ці колективи нинішній розіграш УХЛ проводять у статусі новачків, однак демонструють доволі зрілий хокей.


Приміром, молодому колективу «соколят» упродовж регулярного чемпіонату двічі (в шести матчах) вдалося взяти гору над потужним «Донбасом».

 

У їхній шостій зустрічі в «регулярці», котра відбулася в Києві на ковзанці АТЕК, «Соколу» дуже хотілося потішити своїх уболівальників, яким нарешті дозволили повернутися на трибуни.

 

Можливості для цього в команди Олега Шафаренка були, однак, довівши справу до серії післяматчевих булітів, господарі, в підсумку, змушені були визнати свою поразку — 1:2. Перед тим, до слова, на власному льоду кияни поступилися й іншому представнику Донбасу — «Краматорську».

 

«Маємо те, що маємо. Ми старалися. Але це гра. Однак, якщо будемо так і далі діяти, перемоги до нас прийдуть», — заявив Шафаренко.


У найближчі два тижні в регулярному чемпіонаті має відбутися остаточний розподіл місць, після чого сім кращих команд продовжать боротьбу за медалі в «плей-оф».

ТАБЛО

Чемпіонат України. Матчі регулярного сезону. «Сокіл» — «Донбас» — 1:2 Б, «Краматорськ» — «Кременчук» — 3:1, «Маріуполь» — «Білий барс» — 2:1 Б, «Дніпро» — «Крижані вовки» — 4:3 Б, «Дніпро» — «Білий барс» — 3:4, «Сокіл» — «Краматорськ» — 0:3, «Крижані вовки» — «Маріуполь» — 6:4, «Кременчук» — «Донбас» — 5:2.
Турнірне становище: «Донбас» — 64 (36 матчів), «Кременчук» — 58 (37), «Сокіл» — 52 (36), «Краматорськ» — 49 (36), «Дніпро» — 36 (37), «Білий барс» — 24 (37), «Маріуполь» — 24 (37), «Крижані вовки» — 16 (36).