Сезонне переведення годинників в Україні знову хочуть скасувати

02.03.2021

Традиційне весняне переведення годинників в Україні на літній час, яке цьогоріч повинно відбутися у ніч iз 27 на 28 березня, може стати останнім.

 

Адже про доцільність такої процедури суперечки точаться вже не один рік: більшість науковців та лікарів вважають, що такі часові «гойдалки» на годину вперед і назад негативно впливають на стан здоров’я громадян.

 

Зокрема, призводять до зміни біологічних ритмів людини; погіршують самопочуття; знижують працездатність.

 

Часто в зазначені періоди спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Ну й, нарешті, це ніяк не допомагає енергозбереженню. Також дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем.


Аби уникнути всіх таких неприємностей, в нашій країні планується встановити єдиний київський час, який відповідає теперішньому зимовому  (UTC +2), якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкт «Про обчислення часу в Україні».


Одним з авторів законо­проєкту №4201 є перший віцеспікер ВРУ Руслан Стефанчук. У документі зазначено, що цього року перехід на зимовий час заплановано в ніч із суботи (24 жовтня) на неділю (25 жовтня). Якщо парламент підтримає закон, то це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім.


Стефанчук заявив, що направив листи до Національної академії наук та провідних медичних університетів країни.

 

«Абсолютно всі, без винятку, висловили підтримку ідеї скасування сезонного переведення годинника, оскільки це негативно впливає на біоритми людини та, відповідно, на її здоров’я», — наголосив політик.

 

Він також зауважив, що викладений у законопроєкті №4201 підхід відповідає і світовій практиці, й економічна доцільність переведення стрілок годинників не доведена.


Водночас перший заступник голови ВР відзначив, що в разі необхідності при підготовці законопроєкту до другого читання деяким територіальним громадам можуть передбачити можливість запрова­джувати регіональний робочий час.

 

«Також хочу нагадати, що після анексії Криму Російська Федерація одразу ж прийняла рішення та встановила на тимчасово окупованих територіях московський час. Наше завдання — встановити та закріпити єдиний київський час на всій території України без винятку», — підкреслив пан Стефанчук.


Зауважимо, що в Європейському Союзі про скасування щорічного переходу на зимовий і літній час говорять уже не перший рік. А 26 березня 2019 року Європарламент підтримав ідею припинити сезонне переведення годинника з 2021 року.

 

Щоправда, ці зміни можуть бути й відтерміновані через неузгодженість дій країн щодо часу, за яким жити далі. Станом на 2020 рік 60 незалежних держав (включно з Ватиканом та Палестиною) переводять щороку годинник вперед і назад.

 

Назар ЗДОРОВИЛО