У Канівському природному заповіднику бродячі собаки загризли 15 європейських сарн

02.03.2021
У Канівському природному заповіднику бродячі собаки загризли 15 європейських сарн

Цих красунь у природі стає все менше.

Біда у Канівському природному заповіднику. За останній час бродячі собаки загризли тут 15 особин сарни європейської.


Як повідомили «УМ» у заповіднику, в Каневі існує проблема збільшення кількості бродячих собак. Саме вони вбивають диких косуль.


«Це відбувається, коли в лісі глибокий сніг вкривається заледенілою кіркою. Сарни, олені, кабани тонкими ратицями провалюються у сніг, їм складно пересуватися по лісу, тому втікати від хижака дуже важко, а інколи взагалі неможливо. Сарни втрачають сили і грузнуть у заледенілому сніговому покриві», — розповідають у канівському природному заповіднику.


І додають: водночас собаки, ці одомашнені хижаки з мисливським інстинктом, без проблем рухаються по поверхні обмерзлого снігу, майже не провалюючись, легко наздоганяючи диких косуль. Вберегти сарн від собак дуже важко.

 

Служба охорони заповідника, згідно із законом про захист тварин від жорстокого поводження, не має права відстрілювати бродячих собак на території та в охоронній зоні об’єктів природного заповідного фонду України, хоча вони завдають значних проблем у збереженні різноманітних видів фауни заповідника.


Втрата такої кількості особин сарни європейської завдає непоправної шкоди популяції цього виду, скорочує її чисельність та ставить цей вид на межу виживання в дикій природі, наголошують у Канівському природному заповіднику.