Вирок Сергію Стерненку: тисячі людей вимагають справедливого суду для активіста

02.03.2021
Вирок Сергію Стерненку: тисячі людей вимагають справедливого суду для активіста

У Києві протестували понад п’ять тисяч активістів. (Фото з сайта censor.net.)

У столиці, багатьох містах України та за кордоном 27 лютого відбулися багатолюдні акції «Справедливість Стерненку» та «Свободу Стерненку» — проти вироку громадському активісту, колишньому очільнику осередку «Правого сектору» в Одесі Сергію Стерненку, якого звинуватили у справі про викрадення, й 23 лютого Приморський суд «перлини біля моря» засудив його до семи років i трьох місяців ув’язнення в буцегарні та конфіскації половини наявного майна.


Під час акції біля офісу президента в Києві активісти, яких було суботнього дня щонайменше п’ять тисяч, анонсували безстрокові протести по всій Україні й заявили, що вони триватимуть до звільнення «всіх політв’язнів», включно зі Стерненком, і вимагали судової реформи. Потім великою колоною пройшли через Лютеранську, Грушевського (повз Верховну Раду), Московську — до офісу генпрокурора, який закидали фаєрами.

 

Не обійшлося без сутичок — у поліції згодом заявили про 17 затриманих під офісом президента. Продовження активних акцій мітингарі пообіцяли на 9 березня біля Будинку профспілок (та всередині будівлі), де запланований З’їзд суддів.


Сергій Стерненко у Фейсбуці написав: «Сьогодні з нами були люди з усіх куточків України і світу! Нам надсилають фотозвіти з Франції, Швейцарії, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Чернівців, Вінниці та інших міст. Друзі! Дякуємо кожному, хто сьогодні вийшов на мирний протест! Дякуємо, що не мовчите, вимагаєте справедливості та правосуддя для Сергія Стерненка та всіх політв’язнів. Разом переможемо! Справедливість Стерненку — справедливість усім!». Активіст відкидає звинувачення та планує оскаржити вирок.


Нагадаємо, що в 2018 році на Стерненка було скоєно три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників Івана Кузнецова (другий учасник нападу невдовзі втік з України). Активіст стверджує, що діяв у рамках законного самозахисту, а в замовленні нападів звинувачує мера Одеси Геннадія Труханова, який справу не коментує. Стерненко також заявляв про тиск на слідство з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генпрокурорки Ірини Венедіктової.


Приписують «вбивство» Стерненку, зокрема, одіозні політики часів Віктора Януковича Андрій Портнов та Олена Лукаш, нардепутати від ОПЗЖ Ілля Кива та Вадим Рабінович, від «Слуги народу» — Максим Бужанський та Олександр Дубінський.


11 червня 2020 року СБУ оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає переслідування активіста політично вмотивованим.

 

Суддя Віктор Попревич 23 лютого визнав активіста винним за всіма статтями, щоправда, його звільнили від відповідальності через збіг терміну давності за обвинуваченням у дуже сумнівному в доказовій частині викраденні людини (місцевого депутата) за попередньою змовою осіб, але присудили ув’язнення за статтями «розбій» та «незаконне зберігання зброї». До оскарження вироку активісту обрали запобіжний захід тримання під вартою.


Владі явно варто задуматися й не політизувати ситуацію за допомогою «ручних» суддів. Адже є чимала ймовірність того, що ці дві акції можуть бути останніми мирними протестами...