У Лос-Анджелесі відбулася «репетиція Оскара»: хто тріумфував на «Золотому глобусі»

02.03.2021
У Лос-Анджелесі відбулася «репетиція Оскара»: хто тріумфував на «Золотому глобусі»

Емма Коррін у ролі принцеси Діани в серіалі «Корона».

У ніч на понеділок, 1 березня, у Лос-Анджелесі відбулося вручення премії «Золотий глобус», яку ще називають репетицією «Оскара».

 

Нагороду, яку вручають зазвичай на початку січня, цьогоріч роздавали з майже двомісячним запізненням з огляду на пандемію COVID-19.

 

Але навіть вичікування не дозволило зібрати номінантів і гостей в одному залі, тому церемонія пройшла в онлайн-режимі. На сцені були тільки ведучі Тіна Фей і Емі Полер і нечисленні гості, усі решта — по той бік екранів.


Головним серіалом року, за версією «Золотого глобуса», стала історична драма «Корона». Але не та «корона», що псувала нам життя увесь минулий рік. Ідеться про серіал, заснований на реальних подіях, у центрі якого — життя нині правлячої в Британії королівської династії.

 

Актор Джош О’Коннор, який зіграв роль принца Чарльза, був названий кращим актором телесеріалу, а британка Емма Коррін, яка перевтілилася в принцесу Діану, — кращою серіальною актрисою, повідомляє «Німецька хвиля».


Кращим мінісеріалом назвали «Хід королеви», а виконавицю головної ролі в ньому Аню Тейлор-Джой нагородили як кращу актрису мінісеріалів.

 

Серед комедійного «мила» головну нагороду отримав канадський сітком «Шиттс Крик», що розповідає про родину багатіїв, які раптом збанкрутували і тепер намагаються вижити в маленькому містечку.


Головну ж премію вечора — за кращий драматичний фільм — отримала стрічка «Земля кочівників» американської режисерки з китайським корiнням Хлої Чжао.

 

Стрічка, яка знята за документальним романом Джессіки Брудер «Земля кочівників: вижити в Америці XXI сторіччя», вже мала у своєму доробку «Золотого лева» — головний приз Венеційського кінофестивалю.

 

Сама Хлоя Чжао була удостоєна «Золотого глобуса» як краща режисерка. До речі, востаннє жінка отримувала приз цієї кінопремії за кращу режисуру ще в 1982 році, коли його присудили Барбрі Стрейзанд за музичну комедію «Йєнтл», повідомляє Бі-Бі-Сі.


«Золотий глобус» за кращу жіночу роль другого плану вручили американській актрисі Джоді Фостер («Мавританець»), а Деніел Калуя став кращим актором другого плану («Іуда і чорний месія»). Актриса, спортсменка і просто красуня 83-річна Джейн Фонда отримала «Глобуса» за внесок у кінематограф.


Приз за кращий кіносценарій дістався Аарону Соркіну за історичну драму «Суд над чиказькою сімкою» (про гучну судову епопею з антивоєнними активістами в США наприкінці 1960-х років). Ця ж стрічка загалом була номінована в п’яти категоріях, а лідером за номінаціями став фільм «Манк» Девіда Фінчера, в доробку якого — шість номінацій.


Кращою анімаційною стрічкою визнали фільм «Душа» компанії Pixar, яка з успіхом пройшла нещодавно і в українських кінотеатрах.


Традиційно фільми і серіали, які отримали «Золотого глобуса», є основними претендентами на «Оскара». Головна кіноподія року, нагадаємо, теж цьогоріч відбудеться із запізненням — її перенесли на 25 квітня.


Жива легенда Джейн Фонда отримала нагороду за досягнення в кіно.