«Зоря» в меншості завдала «Шахтарю» першої поразки в чемпіонаті України

02.03.2021
«Зоря» в меншості завдала «Шахтарю» першої поразки в чемпіонаті України

«Зоря» в меншості завдала «Шахтарю» першої поразки в поточному чемпіонаті країни. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Як і належить чинному чемпіону, донецький «Шахтар» тривалий час намагався відповідати найвищим стандартам «золотого» клубу, залишаючись єдиною командою в чемпіонаті, котра йшла без поразок.

 

Упритул наблизившись у турнірній таблиці до «Динамо», «гірники», мабуть, уже почали готуватися до обгону конкурента, однак після матчу 16-го туру проти «Зорі» «помаранчево-чорні» знову втратили щільний контакт iз лідером.


Попри те, що гостьовий поєдинок проти донецького клубу команда Віктора Скрипника завершувала в меншості, це не завадило їй на заключних хвилинах матчу піти в атаку й неприємно здивувати іменитого опонента.

 

Гол, забитий Дмитром Іванисенею на п’ятій доданій хвилині, обірвав вражаючу серію «гірників», які до минулої неділі 43 матчі поспіль не програвали на своєму полі.


Загалом же без поразок у національному чемпіонаті «Шахтар» ішов з березня минулого року, коли, що цікаво, також був засмучений луганським клубом.

 

«Коли перемагаєш «Шахтар» на останній хвилині, в меншості здобуваєш три очки — це особливий гол», — зізнався Іванисеня, не забувши віддати належне своєму іранському партнеру Аллахьяру за чудову голеву передачу.


Уже не перший раз «Зоря» продемонструвала свій сильний бійцівський характер. Її ж наставник пояснив, що зумів правильно налаштувати своїх підопічних на гру з чинним чемпіоном.


«Ми знали, що після єврокубкового матчу наш суперник в емоційному плані буде розбалансованим. Наше ж завдання полягало в необхідності терпіти й чекати, коли суперник «підсяде» у фізичному плані», — наголосив Віктор Скрипник.

 

При цьому наставник «помаранчево-чорних» Луїш Каштру намагався знайти позитив у неприємній ситуації, зазначивши, що «рахунок не по грі».


Виходячи на поєдинок проти «Львова», динамівці вже знали про очкові втрати свого головного конкурента в чемпіонській гонці, тож гру з аутсайдером розпочали в піднесеному настрої й дуже швидко забили два м’ячі, котрі й стали основою для розгрому львівської команди.

 

Після двох нічиїх «біло-сині» відсвяткували дві важливі перемоги, а їхній румунський наставник Мірча Луческу закликав підопічних зберегти такий ритм.


А от у донецького «Олімпіка» — кардинально інші завдання. «Олімпійці» програли вже третій поспіль поєдинок у чемпіонаті, останній з яких грали під орудою вже нового наставника. Невдоволене результатами роботи Ігоря Климовського керівництво клубу йому на зміну запросило на тренерський місток Юрія Калитвинцева.


При цьому до його тренерського штабу ввійшов ексгравець «Манчестер Сіті» Яя Туре. Варто нагадати, що з України, а саме донецького «Металурга», івуарієць розпочав свою успішну кар’єру футболіста, сюди ж він приїхав робити перші кроки на тренерській ниві.


«У мене прекрасні асистенти. Яя Туре — футбольна людина. Він сьогодні взагалі рвався грати, просився вийти хоча б на десять хвилин. Але я сказав йому, що не знайомий з футболістом Туре, я знаю тренера Яя Туре. У нього величезне бажання, великий досвід, і він підказує хлопцям правильні речі. Треба трохи часу, щоб він перебудувався і згадав, що він уже не футболіст», — так охарактеризував одного з членів свого тренерського штабу Калитвинцев, який після нетривалого періоду в Росії знову повернувся до роботи в Україні.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 16-й тур.«Десна» — «Інгулець» — 3:0 (Тотовицький, 34; Гітченко, 57; Єрмаков, 84), «Маріуполь» — «Дніпро-1» — 2:2 (Меличенко, 35; Кулаков, 86 — Дуглас, 13; Довбик, 61 (пен.)), «Ворскла» — «Олександрія» — 3:1 (Кулач, 39, 77 (пен.); Тілль, 70 — Вантух, 55), «Колос» — «Рух» — 1:2 (Мисак, 34 (у свої ворота) — Кондраков, 48; Кухаревич, 90+6; нереалізоване пенальті: Гавриш, 90 («К»); вилучення: Костишин, 90+1 — Мисик, 90), «Минай» — «Олімпік» — 2:1 (Нурієв, 13, 45 (обидва — пен.) — Нкенг, 21; вилучення: Нурієв, 85 («М»)), «Шахтар» — «Зоря» — 0:1 (Іванисеня, 90+5; вилучення: Жуніньйо, 80 («З»)), «Львів» — «Динамо» — 1:4 (Нич, 69 — Бесєдін, 1; Циганков, 36 (пен.); Кендзьора, 52; Леднєв, 90).
* * *
Поєдинки 17-го туру (6 — 8 березня): «Маріуполь» — «Ворскла», «Олімпік» — «Шахтар», «Рух» — «Десна», «Динамо» — «Минай», «Зоря» — «Львів», «Інгулець» — «Колос», «Дніпро-1» — «Олександрія».