В усій Україні на зміну екстремальним снігопадам прийшла різка відлига

23.02.2021
В усій Україні на зміну екстремальним снігопадам прийшла різка відлига

Небезпечна краса.

Справжнього потепління українці дочекаються не раніше, аніж 12-17 березня 2021 року, та перший теплий подих весни вже відчувається в більшості регіонів нашої країни.

 

Раптове підвищення температури повітря вдень до 5-8 градусів вище нуля спровокувало справжній потоп на дорогах Херсона, Миколаєва та Одеси, змусило комунальників центральних областей працювати в авральному режимі.


Хоча синоптики попере­джають, що похолодання — не за горами й на нас ще чекають холодні вітри, ожеледь та сніг упереміш із дощем.


У середині цього тижня в Києві, Львові, Дніпрі та Харкові очікуються 0-4 градуси тепла вдень та близько 1-2 градусів нижче нуля вночі. Місцями пройдуть дощі зі штормовим вітром, але сонечко виглядатиме регулярно та радуватиме нас несміливим теплом.


Столична влада звернулася з проханням до водіїв не залишати авто в крайніх смугах доріг, щоб комунальники могли розчистити шляхи та узбіччя. У пресслужбі Київміськдержадміністрації з посиланням на «Київавтодор» відзвітували про початок роботи в посиленому режимі:

 

«Від снігу очищають решітки водостоків, понижені місця. Триває розчищення оглядових колодязів та обстеження колекторів. Зараз залучено 96 працівників спеціалізованих гідробригад i 241 працівник бригад до ручного прибирання, працює 45 одиниць спецтехніки. Під час посилення відлиги в місцях можливих підтоплень почнеться чергування дорожньої служби».


За словами синоптиків, різке потепління після морозів — приємна штука, але з прихованими небезпечними синоптичними сенсами: ожеледиця, зсуви льоду та снігу, лавинна небезпека в горах, бурульки.
— Упродовж цього тижня плюсова температура повітря збережеться в Україні та у більшості країн Європи, — повідомила народний синоптик Наталья Діденко. — Якщо в Берліні спостерігатиметься плюс 14 градусів, то в Києві — до плюс 4-5 градусів вище нуля.


Ось такі вони, нові, передвесняні, переважно південних напрямків, потоки повітряних мас.


Потепління триватиме: на Одещині (швидше за все, у її південних районах) цілком можливо до +12...+14 градусів.


Мокрий сніг i дощ найбільш iмовірні у східних областях, ще може зачепити Сумщину, Дніпро з районами, Полтавщину та Запоріжжя. На решті території України — без істотних опадів, хіба через теплу та вогку погоду почнуть знічев’я «тинятися» тумани. Бережіть свої голови, спини, руки-ноги, свої автомобілі, майно та не залишайте без особливої уваги свіжих прогнозів погоди.

 

Вже відомо, що на цьому тижні очікується короткочасне похолодання на Лівобережній Україні, проте все ж — короткочасне, потім знову відновиться потепління. Атмосфера днями проводить тестування нових парфумів, із весняними пахощами. Нюхаємо, дихаємо, але без перебільшення — зима ще у своєму законному праві.


— Різкий перепад температури є одним із проявів зміни клімату в Україні, — розповів глава Укргідрометцентру Микола Кульбіда. — Якщо ще 30 років тому температура повітря через 0 градусів навіть на півночі України переходила у середині березня, то зараз вона може перейти на плюсові показники раніше.


За словами головного спеціаліста з метеорологічних спостережень, останні кілька років у нашій країні спостерігалися аномально теплі зими, тепер же погода намагається повернутися в рамки норми, але відбувається це не плавно, а ривками, коли «температурні гойдалки» протягом одного дня можуть коливатися від 10 градусів тепла до 10 градусів морозу.