Як протистояти Росії та Китаю: про що говорили на саміті міністрів оборони країн НАТО

19.02.2021
Як протистояти Росії та Китаю: про що говорили на саміті міністрів оборони країн НАТО

Генсекретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Активність НАТО в Афганістані та Іраку, ініціатива готовності, відносини з іншими міжнародними організаціями, особливо ЄС, були темами відеоконференції міністрів оборони країн-членів НАТО, яка відбулася в середу-четвер, 17-18 лютого.

 

Це була перша така зустріч за участі представника нової адміністрації США, секретаря оборони США Ллойда Остіна.

 

Міністри порушили тематику справедливого розподілу коштів на оборону, також обговорили ініціативу НАТО 2030, метою якої є, серед іншого, більша політична згуртованість Північноатлантичного альянсу на наступне десятиліття.


Згідно з анонсом на сторінці НАТО, генсекретар Альянсу Єнс Столтенберг представив міністрам пропозиції, що започаткують підготовку до запланованого на середину цього року саміту НАТО.

 

Одним із головних посилів є перетворення НАТО на одну зі значимих дипломатичних сил у світі. Це одне з головних завдань проєкту реформи Північноатлантичного альянсу на наступне десятиліття.


НАТО має бути не лише військовою, а й дипломатичною силою. 

 

«Китай та Росія — це провідні авторитарні країни, які порушують правила міжнародного порядку. Тому нам треба активізувати діалог із партнерами за межами Альянсу, які думають, як ми, щоб спільно просувати наші цінності та захищати наші інтереси», — переконує глава НАТО Єнс Столтенберг.

 

НАТО має стати майданчиком для політичного діалогу всіх «західних і співчуваючих їм» країн, щоб протистояти Росії і Китаю, заявив генеральний секретар організації.

 

«Нам необхідно розширювати політичний і практичний діалог з усіма однаково мислячими з нами державами по всьому світу, щоб протистояти тим, хто не поділяє наші цінності, — таким країнам, як Росія і Китай», — сказав Столтенберг. За його словами, НАТО прийме відповідну стратегічну концепцію в 2021 році.


Очільник Альянсу повідомив, що серед найважливіших ідей реформ до 2030 року є підвищення членських внесків на найважливіші завдання, зокрема на східний фланг НАТО та більшу кількість військових маневрів.

 

Держави-члени також мали би регулярно інформувати одна одну про потенційні слабкі місця з погляду військової безпеки, а також технологічної та економічної безпеки.

 

«Йдеться про більшу підтримку наших підрозділів у Східній Європі, в місії Air Policing, а також про збільшення фінансування морських місій та навчань. Це продемонструє силу Альянсу стосовно статті 5, наше зобов’язання щодо взаємного захисту. Це також передбачатиме справедливіший розподіл витрат», — наголосив Столтенберг.


Серед пропозицій щодо реформ шеф НАТО згадав щорічний огляд слабких місць в інфраструктурі та технологіях держав-членів. Йдеться також про ті елементи, які належать компаніям іноземних держав.

 

Альянс хотів би, щоб війська в країнах-членах збільшили свої зусилля для боротьби зі зміною клімату. Якщо міністри оборони приймуть документ, проєкт реформи надійде до глав держав, які розглядатимуть його під час цьогорічного саміту НАТО.

 

Єнс Столтенберг також хоче частіше організовувати консультації політиків із країн НАТО не лише з військових питань, а й з  економічних та технологічних. До цього були б залучені як міністри оборони та закордонних справ, так і керівники міністерств внутрішніх справ.


Нагадаємо, на саміті Північноатлантичного альянсу в Лондоні, що відбувся наприкінці 2019 року, лідери країн-членів вирішили, що в НАТО необхідні реформи. Основні принципи змін були розроблені групою експертів.