Мінмолоді та спорту розробило законопроєкт для боротьби з допінгом

19.02.2021
Мінмолоді та спорту розробило законопроєкт для боротьби з допінгом

Через проблеми з допінгом 20-річну одеситку Даяну Ястремську відсторонили від змагань. (Фото з сайта www.newsru.co.il.)

Час від часу вітчизняний спорт здригається від неприємних новин, які надходять зі штаб-квартири Всесвітньої антидопінгової агенції.


За кілька останніх місяців спортивна Україна двічі переживала неприємні епізоди, пов’язані з відстороненням наших співвітчизників від усіх офіційних змагань.


Так, Міжнародна тенісна федерація заборонила виходити на корт талановитій одеситці Даяні Ястремській, заявивши про зданий нею позитивний допінг-тест.


Аналогічне рішення, в якому фігурує прізвище титулованого гімнаста Олега Верняєва, прийняла й Міжнародна федерація гімнастики. «Участь спортсмена в міжнародних змаганнях тимчасово призупинена до з’ясування обставин», — повідомили у FIG.


Про яке конкретно порушення йдеться, у міжнародній гімнастичній федерації не сказали, закликавши й колег з України не розголошувати деталі справи.


При цьому директор Національного антидопінгового центру України Іван Курліщук зауважує, що це питання може й не стосуватися факту вживання допінгу. «Може йтися про відсутність документа на терапевтичне використання якогось препарату», — сказав у коментарі Tribuna.ua очільник НАЦУ.


Не виключено, що саме ці події пришвидшили завершення Кабінетом Мі­ністрів України роботи над проєктом закону «Про антидопінгову діяльність у спорті».


«Законопроєкт розроблений iз метою створення умов для забезпечення виконання Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті, Антидопінгової конвенції і, саме головне, нової редакції Всесвітнього антидопінгового кодексу, що набрав чинності 1 січня 2021 року», — повідомив у «Фейсбуці» народний депутат України, іменитий борець греко-римського стилю Жан Беленюк.


За словами народного обранця, котрий представляє владну партію «Слуга народу», нове напрацювання спортивного міністерства покликане замінити існуючий (а після оновлених положень Антидопінгового кодексу ВАДА — застарілий) Закон України, котрим регулювався контроль за допінгом у вітчизняному спорті.


«Прийняття нового закону є дуже важливим питанням, адже є загроза, за словами нашого міністерства, що Виконавчий комітет ВАДА може оголосити антидопінгову політику України такою, що не відповідає Кодексу, а це, у свою чергу, може поставити під питання участь наших спортсменів у міжнародних змаганнях, а також неможливість участі представників України в керівних органах світових спортивних організаціях», — заявив Беленюк.


Водночас міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт наголосив, що боротьба з допінгом — один з основних пріоритетів держави.

 

«Завдяки цьому документу відбудеться гармонізація національного законодавства у сфері боротьби з допінгом із міжнародними та європейськими стандартами, в тому числі положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», — наголосив Гутцайт.


Очільник спортивного міністерства сподівається, що Верховна Рада України підтримає розроблений законопроєкт, який, поміж іншого, дозволить з’явитися в Україні ВАДА-акредитованій антидопінговій лабораторії.


Окрім цього, даний законопроєкт перед­бачатиме створення в українському спорті Дисциплінарної та Апеляційної антидопінгових комісій, Номінаційного й Терапевтичного комітетів, а також визначення статусу Національного антидопінгового центру, який перетвориться на спеціалізовану державну установу, котра організовуватиме та здійснюватиме допінг-контроль у вітчизняному спорті.