«Вколоти» б владі відповідальності: замість вакцини українці отримують поки лише обіцянки

17.02.2021
«Вколоти» б владі відповідальності: замість вакцини українці отримують поки лише обіцянки

За «впевненими» ще з кінця минулого року пророкуваннями вiтчизняних чиновникiв, вакцинуватися Україна мала б почати ще позавчора.

 

Але оперативно вакцину вводять своїм громадянам Ізраїль, США, країни ЄС. Українцям, щоб вижити, треба сподіватися поки що винятково на особистий імунітет власного організму.

 

Адже в нашій країні досі не зареєстрували жодної вакцини від цієї смертельної болячки.


Спочатку в наших чиновників не вийшло одержати американсько-німецьку вакцину Pfizer/Biontech.

 

Бо, як запевняє головний санітарний лікар Віктор Ляшко, в останній момент Pfizer змінив умови угоди.


За його словами, думалося, що зареєструвати цю вакцину в країні можуть місцеві офіси ще 4 лютого, але в штаб-квартирі Pfizer спочатку вирішили підписати угоду між Pfizer і COVAX, і поки така угода не буде підписана між Україною і Pfizer, досьє для реєстрації не дадуть. Тож Pfizer, за прогнозами пана Ляшка, варто чекати у нас не раніше 22 лютого.


Як зазначив голова офісу ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхта в коментарі «Українській правді», численні сторони залучені до того, щоб вакцина з’явилась в Україні й дійшла до тих, хто її потребує найбільше.

 

«Тому поки що не вказана точна дата, коли вакцина перетне кордон. Звісно, уряд і партнери докладають до цього всіх зусиль, і ми будемо раді отримати вакцину якомога раніше», — каже пан Ярно Хабіхта.


Замість 117 тисяч доз Pfizer, констатує «УП», першими тепер чекають на 500 тисяч доз AstraZeneca/Oxford, розробленої британсько-шведською компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом і випущеної на базі індійського інституту Serum Institute. Приїзд іншої вакцини — це значне розширення списків на вакцинацію та інший підрядник для перевезення.


500 тисяч доз AstraZeneca/Oxford мають поставити в Україну вже до 21 лютого, і ще стільки ж — наступного тижня. Усього у лютому очiкується мільйон доз AstraZeneca/Oxford.


Сукупно зараз Україна розраховує мати до майже 29 мільйонів доз вакцини, або 13,5-13,9 мільйона вакцинованих громадян. Такий обсяг вакцини повністю «закриває» три з чотирьох етапів вакцинації пріоритетних груп — близько 23% населення України — і невелику частину четвертого.


Усього в чотири етапи впродовж 2021-2022 років влада планує вакцинувати всі пріоритетні групи — це 50% населення, або 21 мільйон українців.

 

Ці обіцянки, може, й справдяться, бо попереду ще майже два роки. Але скільки людей через таку «неспішність», а точніше безвідповідальність і непрофесіоналізм чиновників, не доживуть до цього через коронавірус?