І Україна також: ще жодна країна не отримала вакцини від коронавірусу за COVAX

17.02.2021

Майже через два місяці після того, як Європейський Союз розпочав кампанію вакцинації проти COVID-19, і на тлі звинувачень щодо її повільного розгортання бідніші країни на околицях блоку взагалі ще не отримали жодної дози вакцини.

 

Україна, Боснія і Герцеговина, Косово та Республіка Північна Македонія — серед країн, які все ще залишаються з порожніми руками.


Деякі покладаються на схему COVAX, метою якої є забезпечення бідніших країн доступом до вакцини проти COVID-19, зазначає «Євроньюс».

 

Ця ініціатива, започаткована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, глобальним альянсом вакцин GAVI та Коаліцією за інновації щодо готовності до епідемій (CEPI), ще не поставила жодної дози вакцини.


ЄС пообіцяв COVAX 870 млн євро та ще 70 млн євро, щоб допомогти «партнерам із Західних Балкан». Але, незважаючи на це, Брюссель зазнає жорсткої критики через відчутну відсутність допомоги країнам-сусідам iз Блоком.


Початкова ідея COVAX полягала в координації закупівель у всьому світі, щоб забезпечити біднішим країнам участь у світовій гонці за вакцинами. Але на практиці вона діє переважно як проєкт допомоги, стверджують експерти.

 

Ініціатива щодо прискорення доступу до вакцин проти COVID-19 була вперше висунута наприкінці квітня 2020 року, і зараз планується розподілити понад 330 мільйонів доз вакцин у 145 країнах на першому етапі розподілу до червня 2021 року.


Розподілом буде охоплено в середньому 3,3% від загального населення в тих країнах, які відрізняються від багатих, таких як Канада та Нова Зеландія, які оплачують вакцини, до таких країн, як Сирія та Ємен, які отримують їх за рахунок міжнародних пожертв.


Але ініціатива COVAX на цей час плентається далеко позаду тих країн, які мали засоби та виявили спритність забезпечити вакцинами передусім населення своїх країн. Перший контракт COVAX у серпні 2020 року передбачав створення Інституту сироватки крові в Індії (SII) для участі у виготовленні вакцин спільно з AstraZeneca та Novavax.

 

Але Pfizer та BioNTech, вакцина яких була першою затверджена регуляторами, лише наприкінці січня домовились з COVAX про надання 40 мільйонів доз, що становить близько 3% від того, що компанія планує виробити в 2021 році. Наразі ж ВООЗ констатує, що 90% виготовлених на цей час вакцин потрапили до багатих країн.


У програмі є дві частини — одна для 98 країн, які платять за власні вакцини, а інша — COVAX AMC — для 92 країн із низьким та середнім рівнем доходу — від Нігерії, Індії та України до Сирії, Афганістану та Ємену.

 

Мета полягає у забезпеченні щеплень «щонайменше 20% населення» цих країн iз низьким рівнем доходу до кінця 2021 року, щоб зробити «цілком реальний вплив на зупинку розповсюдження пандемії», — заявив прессекретар глобального альянсу вакцин GAVI у розмові з «Євроньюс».


Тим часом Україна вже до літа може мати колективний імунітет від коронавірусу. Про це виданню lb.ua розповів імунолог Борис Донськой із Лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології.

 

«Ми перевірили на антитіла до коронавірусу кров сотні пацієнтів, які проходили звичайне амбулаторне обстеження. Поки що зарано робити з цього масштабні висновки. Для того, щоб чiткiше знати, який відсоток людей у країні вже перехворів, треба мати вибірку в різних вікових категоріях і з різними маршрутами переміщення. Однак ми також тестували співробітників нашого інституту, близько 3-4 тисяч людей.

 

І знаємо, що серед медичних працівників кількість тих, хто має антитіла до коронавірусу, вже перевалила за половину. Серед немедичних працівників уже теж майже половина. Можна припустити, що приблизно такий самий рівень є в цілому по Києву в середній віковій групі, — зазначив Борис Донськой. — Ми наближаємося до колективного імунітету дуже тупим середньовічним способом, без застосування жодних новітніх технологій. Імовірно, до літа ми вже здобудемо колективний імунітет — усі, хто зможе, перехворіють, хто не зможе — помруть. Як під час епідемій 500 років тому».

ДО РЕЧІ

У ВООЗ рекомендували вакцинуватися і тим, хто перехворів коронавірусом


Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує тим, хто одужав від коронавірусу, також вакцинуватися від інфекції.

 

Про це заявила головна наукова співробітниця ВООЗ Сум’я Сваміната. За її словами, не у всіх людей, які перенесли COVID-19, виробляється досить сильна імунна реакція, у декого вона слабка.

 

Особливо це стосується тих, хто хворів у легкій формі. «Позитивним моментом є те, що імунна система розпізнає аналогічний антиген і протеїн. Тому навіть якщо ви раніше були інфіковані і зараз отримали вакцину, то вона діє як підсилювач імунної відповіді», — пояснила Свамінатан, додавши, що вакцинуватися можуть лише люди, старші 18 років.