Молодь шукає «скелети»: чому став популярним другий сезон «Перших ластівок»

17.02.2021
Молодь шукає «скелети»: чому став популярним другий сезон «Перших ластівок»

«Перші ластівки. Zалежні» — про студентів. (Фото Нового канала.)

Ще наприкінці минулого року, 14 грудня, на Новому каналі стартував тиждень «Перших ластівок. Zалежні».

 

Після прем’єри вони увійшли до списку найпопулярніших запитів Google trends за наступну добу. Бо це телепроєкт, що зачіпає підлітково-молодіжні проблеми.


За першу ніч серіалу в ефірі значно зросла кількість звернень на Національну гарячу лінію для підлітків та молоді «Ла Страда-Україна», контакти якої вказані в титрах кожної серії.

 

Більше двох сотень підлітків та молодих людей наважилися відверто розповісти про своє наболіле і невирішене та чи не вперше в житті попросити про допомогу...


На продовження франшизи — другий сезон — телевізійників, безумовно, надихнули високі рейтинги першого сезону у 2019 році та неймовірна популярність серед молоді. Місцем подій став факультет журналістики одного з українських вишів. Головні герої — це палітра характерів. Кожен зітканий iз протиріч, позитивних та негативних чеснот.


Каріна — дівчина з багатої сім’ї, що втекла від своїх батьків та вирішила жити, «як усі», в гуртожитку. Назар — любитель красивого життя, вечірок, наркотиків та пікантних почуттів, а за сумісництвом — син декана факультету журналістики. Альбіна Харткіпер — інстаграм-блогерка, поетеса-любителька із заможної родини та веб-танцівниця.

 

Іван — загадковий мовчазний хлопець, працює рецензентом в одному з інтернет-видань. Єва — дівчина з релігійної родини, має 12 братів та сестер. Влад підробляє на нелегальних боях без правил, з дитинства бачив насилля в родині. Олексій працює наркокур’єром, бажаючи знайти гроші для оплати контракту в університеті.


Основу сюжету серіалу складає розслідування смерті одного зі студентів — Івана Кожуха. Із кожною серією глядач усе більше дізнається про секрети та скелети в шафі здавалося б тихого непримітного хлопця. Розкриваючи обставини смерті свого однокурсника, персонажі змінюються на краще, еволюціонують, переосмислюють власні погляди та вчинки.


Здається, центральною проблемою серіалу є гроші, принаймні так бачить цільова ­аудиторія телепроєкту. Більшість головних героїв «Ластівок» опиняються в таких ситуаціях, коли вони потребують великої кількості гривень й іноземної валюти.

 

І замість того, щоб мало-помалу заробляти, працюючи на «звичайній» роботі, герої серіалу вирішують збагатитися за допомогою «легких та швидких грошей». Ці способи заробітку на перевірку виявляються незаконними, антиморальними та, врешті-решт, породжують серйозні проблеми для головних героїв.

 

«Перші ластівки. Zалежні» наочно показують, до чого може призвести «безконтрольна спокуса мати бажане тут і зараз».


Родзинкою другої частини серіалу є також те, що майже всі актори грають повних антиподів своїх персонажів із першого сезону «Ластівок». І ця можливість побачити акторів у новому амплуа теж приворожує покоління, яке в активному пошуку свого «я».


Якщо є бажання побачити та осмислити проблеми сучасної української молоді, простежити за цікавим детективом, дослідити феномен однієї з найпопулярніших українських франшиз останніх років, то варто подивитися «Перші ластівки. Zалежні», навіть якщо ваші враження будуть іншими. А цільова аудиторія в очікуванні: чи прилетить в їхнє життя наступний сезон?

 

Катерина САМЧЕНКО,
Григорій ТУРШУКОВ