У незвичному форматі: Українська футбольна асоціація підбила підсумки минулого року

17.02.2021
У незвичному форматі: Українська футбольна асоціація підбила підсумки минулого року

Миколі Павлову випала честь оголосити прізвище кращого тренера 2020 року в Україні. (Фото з «Фейсбука».)

В Українській асоціації футболу вирішили не йти за прикладом «Франс Футболу», який у перевернутому коронавірусом 2020 році відмовився визначати володаря «Золотого м’яча», й провели церемонію нагородження кращих представників футбольної України за підсумками минулого року.

 

Щоправда, через карантинні обмеження від традиційних урочистостей організаторам довелося відмовитися, перенісши всю процедуру вручення призів в онлайн-формат.


«Попри те, що пандемія COVID-19 завадила нам провести вже п’яту за ліком Церемонію нагородження в традиційному форматі, сьогодні свято футболу вдалося. Адже нам було надзвичайно важливо, щоб кращі представники футбольної спільноти, яка доклала необхідних зусиль, щоб відновити чемпіонат і Кубок України, завершивши змагання за спортивним принципом, отримали заслужені нагороди. Нехай і в дещо незвичній формі», — повідомив у «Фейсбуці» президент УАФ Андрій Павелко.


До святкової студії, з якої велася трансляція події у всесвітню мережу, переможці своїх номінацій здійснювали віртуальні візити.


Загалом, в організаторів церемонії було півтора десятка номінацій і кілька годин вони роздавали призи, тримаючи таким чином інтригу навколо головної персони вечора.


А до трійки претендентів на перемогу в номінації «Кращий футболіст року» потрапили двоє представників «Шахтаря» Тайсон і Тарас Степаненко, а також динамівець Віктор Циганков, якому, зрештою, й дісталися лаври переможця.


Водночас одноклубникові Циганкова — Іллі Забарному — дістався приз «кращого молодого гравця». Натомість бразилець Тайсон переміг у номінації «кращий легіонер в Україні».


Значна кількість українських футболістів, які грають за іноземні клуби, дозволила УАФ провести голосування за «кращого українського легіонера», в якому переміг півзахисник італійської «Атланти» Руслан Малiновський. Його ж конкурентами були: Андрій Ярмоленко («Вест Хем», Англія), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Олександр Зубков («Ференцварош», Угорщина) та Роман Яремчук («Гент», Бельгія).


Також в УАФ визначили й кращого українського тренера-легіонера. У заочному протистоянні Юрія Вернидуба, котрий нині очолює «Шериф» із Тирасполя, Романа Григорчука, котрого запросили на місце Вернидуба в солігорський «Шахтар», та Сергія Реброва з будапештського «Ференцвароша» переміг наставник угорського клубу.


Щодо прізвища кращого тренера України, то, підігріваючи інтригу, ведучі церемонії змушені були не тільки  розкрити тріо номінантів, а загалом назвати весь «шорт-лист» претендентів і показати результати голосування, участь в якому брали тренери УПЛ i ПФЛ.


Незадовго до онлайн-вечора, дізнавшись трійку номінантів, до якої потрапили Віктор Скрипник, Олександр Рябоконь та Мірча Луческу, представники донецького «Шахтаря» виказала своє обурення відсутністю в ній наставника «гірників» Луїша Каштру.


«Як можна не включити Каштру до трійки претендентів? Це просто неповага до «Шахтаря», до спортивного принципу. Який узагалі футбол у минулому році дивилися організатори з УАФ?» — заявив директор «Шахтаря» з футболу Даріо Срна. Тож, аби зняти всі питання, в УАФ розкрили всі карти проведеного між наставниками опитування, в якому Скрипник набрав 16 голосів, Рябоконь — 12, Луческу — 9, Каштру — 4, Костишин — 3, а Максимов — 2.


Щодо підсумків року в жіночому футболі, то звання кращої футболістки України дісталося Дар’ї Апанащенко, а кращим жіночим тренером визнали Романа Заєва.