Пожежа в будинку для літніх людей у Харкові: на Черкащині виявили 12 нелегальних соціальних закладів

16.02.2021

Після пожежі в будинку для людей похилого віку в Харкові, де загинуло 15 літніх людей, на Черкащині створили 17 мобільних груп і провели детальні перевірки закладів, які надають послуги з проживання для людей похилого віку.


За словами заступниці голови ОДА Лариси Кошової, після завершення перевірки з’ясувалося, що в області виявили 12 закладів, які працюють без відповідної реєстрації або з порушенням законодав­ства.

 

«Із цих закладів 6 декларують себе як надавачі соціальних послуг стаціонарного догляду, де проживає 141 особа», — говорить пані Лариса.


Як повідомили «Україні молодій» в Черкаській облдержадміністрації, до складу груп, які перевіряли соціальні заклади Шевченкового краю, увійшли представники обласної поліції, Держ­продспоживслужби, управління Держпраці, податківці, газовики, енергетики, медики.

 

Без відповідної реєстрації або з порушеннями законодавства, зокрема, працюють Смілянська благодійно-реабілітаційна організація «Відродження» та міськрайонна благодійна організація інвалідів «Коло друзів», яка діє у тамтешньому селі Костянтинівка, громадська організація «Твереза нація» у селі Лозівок Черкаського району.

 

Ці заклади надають послуги з проживання та утримання людей похилого віку, медичні послуги особам похилого віку, здійснюють лікування алко-, наркозалежних осіб.


Також у Черкаській ОДА наголошують, що в ході перевірок встановили, що всі люди проживають у цих закладах добровільно та ніяких заходів примусу з боку обслуговуючого персоналу щодо них не вчиняється. За результатами проведених звірок з медичними закладами та сільськими радами, на території яких розташовані всі 12 закладів, фактів смертей не зареєстровано.


Лариса Кошова каже, що відомості про виявлені порушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Також із метою легалізації їх діяльності ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо включення таких закладів до реєстру надавачів соціальних послуг.