У збірній України з біатлону з оптимізмом чекають на фінал ЧС у Поклюці

16.02.2021
У збірній України з біатлону з оптимізмом чекають на фінал ЧС у Поклюці

Гонку переслідування на ЧС-2021 ветеранка українського жіночого біатлону Олена Підгрушна завершила без штрафу на високому сьомому місці. (Фото з сайта sport-express.ru.)

Отримавши після стартової гонки чемпіонату світу порцію неоднозначних емоцій, в наступних стартах українська біатлонна збірна мала позбутися негативу, пов’язаного з четвертим місцем у змішаній естафеті.


Після завершення спринтерських перегонів старший тренер збірної України Юрай Санітра мусив визнати: «Не було тієї легкості, як в естафеті».


У чоловічому спринті, фінішувавши 20-м з одним промахом, кращий поміж українців результат показав Артем Прима. Лідер української команди біатлоністів Дмитро Підручний завершив гонку на 23-й позиції.

 

У жіночій збірній України спринтерські результати виглядали дещо краще, однак ні Олена Підгрушна, ні Дар’я Блашко на медалі не претендували, посівши 11-те та 14-те місце відповідно.


А от після гонок переслідування Юрай Санітра вже випромінював позитив: «Загалом скажу, що ми знову радіємо, адже й чоловіки, й жінки дуже гідно пробігли. Мене радує те, що після трьох стартів команда показує дуже добру фізичну готовність. Трішки не вистачає впевненості в стрільбі. Але думаю, що можемо оптимістично дивитися на майбутні старти на чемпіонаті світу».


На старт «персьюту» кращі українські повпреди виходили з серйозним відставанням від лідерів, тож шансів на медалі було не надто багато.


Занадто багато зірок мало б зійтися, аби комусь із українських збірників у «призах» пощастило завершити гонку переслідування.


Коли Олені Підгрушній уперше за багато років вдалося без промахів пройти всі чотири вогневі рубежі, її щастю не було меж, однак у порівнянні зі стартом на фініші перегонів це додало їй лише кілька позицій, піднявши досвідчену спортсменку з 11-ї на 7-му позицію.


Історія переслідування, котру провів на ЧС у Поклюці  Артем Прима, заслуговує особливих компліментів. Вирушивши в гонку останнім із другого десятка, 33-річний біатлоніст із Чернігова примудрився з трьома промахами фінішувати восьмим.


«Це супер-результат. А краще відстрілятися завадили складні умови на вогневому рубежі, особливо на третьому етапі», — резюмував словацький наставник української команди, зауваживши, що трохи більше б удачі на вогневому рубежі — й результат був би ще кращим.


Загалом, до ЧС Артем Прима підійшов у чудовій формі, й наразі саме він, а не Дмитро Підручний, виглядає беззаперечним лідером чоловічої збірної України.


Хоча сам спортсмен просить не поспішати з висновками.

 

«Чемпіонат іще не завершився. Потрібно не розслаблятися й витиснути максимум. А оцінку — добре чи погано — ставити вже по завершенні змагань», — зазначив Прима.


При цьому зрозуміло, що найбільші очікування чоловічої та жіночої збірної пов’язані з естафетними перегонами. Хотілося б сподіватися, що четверте місце в «міксті» було такою собі пристрілкою, а в «класиці» українські квартети зможуть перевершити той результат.