Морози й снігопади ледь не зірвали рестарт футбольного чемпіонату України

16.02.2021
Морози й снігопади ледь не зірвали рестарт футбольного чемпіонату України

Відбувши річну дискваліфікацію через допінг, динамівець Артем Бесєдін «дублем» у ворота «Олімпіка» відзначив своє повернення у великий футбол . (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Минулих вихідних в Україні відбувся офіційний рестарт футбольного сезону.

 

Незвично рано розпочати другу частину національного чемпіонату в УПЛ довелося для того, аби в головної збірної країни в травні-червні було достатньо часу для підготовки до чемпіонату Європи.

 

Водночас по завершенні поєдинків 14-го туру довелося обговорювати не стільки те, що відбувалося на футбольних полях, як самі ігрові майданчики, адже в умовах тріскучих морозів та сильних снігопадів українські футбольні стадіони виявилися не надто готовими до офіційних змагань.


«Визначаючи дату відновлення поточного чемпіонату, ми відштовхувалися від погодних умов, які були в попередні зими. Тоді погода дозволяла проводити матчі у лютому», — пояснював виконавчий директор УПЛ Євген Дикий. Однак нинішня зима поставила українські клуби практично у форсмажорні обставини.

 

Приміром, на столичному стадіоні «Динамо» навіть багатомісячна робота підігріву не дозволила полю пристойно виглядати на матчі між господарями арени та «Олімпіком».


Сильний мороз у день матчу перетворив «галявину» практично на каток, на додачу ще й притрушений снігом. «Згідно з правилами безпеки, підігрів не може працювати під час матчу», — пояснював некондиційний вигляд футбольного поля на динамівській клубній арені президент «біло-синіх» Ігор Суркіс.


Після завершення матчу, котрий господарі виграли з неймовірно великими труднощами, власник «Динамо» критично відреагував на занадто ранній рестарт футбольного сезону в Україні.

 

«Якщо в УПЛ хвилюються за національну збірну, то грати матчі на таких полях і в таких умовах було б недоречно. Можна було б у Туреччині зіграти лютневі матчі чемпіонату», — зауважив Ігор Суркіс.


Ідею динамівського президента підтримали й у інших клубах, зокрема, очільники «Олімпіка» Ігор Климовський та «Дніпра-1» Ігор Йовічевич. Очільник дніпрян запропонував, аби в майбутньому, маючи подібні обставини, Українська асоціація футболу розглянула можливість проведення матчів ЧУ в Туреччині. «Там усі вітчизняні команди проводять тренувальні збори, також там узимку перебувають і бригади суддів. Сприятлива погода, хороші поля. Рівні для всіх умови», — сказав Йовічевич.


До слова, у Дніпрі, як відзначив очільник місцевого клубу, на відміну від інших міст, рестарт сезону пройшов у доволі комфортних умовах. А от у Ковалівці сувора зима взагалі не дозволила зіграти матч 14-го туру між «Колосом» та «Шахтарем». Щоправда, до технічної поразки господарів справа не дійшла.

 

«Дякуємо керівництву київського «Динамо», котре прийняло нас. І також дякуємо «Шахтарю», котрий погодився на перенесення гри в Київ», — заявив генеральний директор ковалівського клубу Євген Євсєєв.


Нехай і не в рідних стінах, але на стадіоні «Динамо», граючи в статусі господаря, «Колос» уперше в своїй історії не програв «гірникам». «Раніше відбирали очки у динамівців, тепер прийшов час повторити досягнення й у протистоянні з «Шахтарем», — так прокоментував «нічийний» успіх головний тренер «Колоса» Руслан Костишин.


А після втрати очок донецький колектив знову відстав від «біло-синіх» на три бали. Водночас загострилася боротьба за «бронзу». Після перемоги в очному двобої луганська «Зоря» тепер ділить третє місце з «Десною». Водночас на останню сходинку в турнірній таблиці опустився ужгородський «Минай», за який, до слова, дебютний матч провів 35-річний новачок клубу Артем Мілевський.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 14-й тур. «Зоря» — «Десна» — 2:1 (Гладкий, 18, 62 — Тотовицький, 21), «Минай» — «Львів» — 1:2 (Шиндер, 47 — Таварес, 13, 45), «Динамо» — «Олімпік» — 3:1 (Бесєдін, 30, 90; Буяльський, 77 — Альваренга, 20; вилучення: Нкенг, 77; Лебеденко, 90 (обидва — «О»)), «Колос» — «Шахтар» — 0:0, «Маріуполь» — «Олександрія» — 0:1 (Сітало, 38), «Дніпро-1» — «Інгулець» — 2:0 (Дуглас, 11; Кучеренко, 42 (у свої ворота); вилучення: Плохотнюк, 90 («І»)), «Рух» — «Ворскла» — 1:1 (Климчук, 17 (пен.) — Цитаїшвілі, 52).