Стрічайте і стрічайтесь! На порозі — одне з найважливіших духовних свят

12.02.2021
Стрічайте і стрічайтесь! На порозі — одне з найважливіших духовних свят

У понеділок, 15 лютого, в Україні відзначатимуть Стрітення Господнє, яке належить до дванадцяти найзначиміших християнських свят.

 

Приурочене воно до події, коли Матір Божа Марія принесла свого маленького сина Ісуса до храму в 40-й день після його народження.

 

Там малюка побачили праведний старець Симеон i пророчиця Анна, які й сповістили, що цей хлопчик — Син Бога і майбутній Спаситель усього людства.


Перші згадки про Стрітення датовані кінцем III i початком IV століття нашої ери. А офіційно цей день було визнано святом за правління візантійського імператора Юстиніана у 542 році. Символізує воно зустріч людства з Христом, а також — Старого і Нового Завітів.


Утім є у свята Стрітення і до­християнське трактування. Згідно з історичними джерелами, за язичницьких часів воно ще мало такі назви, як Стрічення, Стріщення, Громниці (начебто тільки цього дня взимку може вдарити грім) або Зимобор.

 

А символізувало зустріч двох стихій — вогню і води, тепла і холоду та зимового і весняного сезонів. Тож у народі й досі кажуть, що цього дня зима з весною зустрічаються.


На Стрітення у храмах України традиційно відбуватимуться святкові богослужіння, святитимуть воду та свічки, які вважають особливими, здатними захистити дім і його господарів від багатьох нещасть i небезпек.

 

За повір’ям, приміром, таку свічку треба запалювати в час природних стихій, коли трапилася пожежа, під час затяжних пологів чи щоб допомогти душі померлої людини легше перейти до іншого світу. Віруючі люди вважають обов’язковим відвідати на Стрітення службу в церкві та принести додому освячену церковну свічку.

 

Впродовж останніх років багато де в Україні (особливо в західних областях) з’явилися й сучасні традиції. Наприклад, проведення в школах культурних та інших закладах майстер-класів із виготовлення декорованих стрітенських свічок iз воску.

 

А в сільських громадах є чудовий звичай дарувати такі, вже освячені в храмах, свічки одиноким немічним людям, які самі до церкви прийти не можуть.

 

Не раз чула авторка цих рядків і про цілком уже світську традицію саме на Стрітення призначати зустрічі з однокласниками, друзями тощо — кажуть, тоді на них панує особлива атмосфера, і кожному учаснику така зустріч приносить удачу.
Отже, стрічайтеся і стрічайте чудове свято Стрітення!