Російські окупанти незаконно «віщають» на Херсонщині на частотах наших радіостанцій

12.02.2021
Російські окупанти незаконно «віщають» на Херсонщині на частотах наших радіостанцій

Московська пропаганда нахабно «заткнула рота» вітчизняним радіоканалам у всіх прикордонних iз півостровом районах Південної України.

 

У низці сіл та селищ Херсонщини, на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом, українське радіо заглушують російськими сигналами. Протизаконну діяльність окупанти свідомо ведуть саме на тих частотах, на яких повинні звучати наші радіостанції.

 

Російські пропагандисти незаконно захопили ефір відразу в 19 населених пунктах півдня Херсонської області: Щасливцеве, Генічеська Гірка, Генічеськ, Чонгар, Миколаївка, Новоолексіївка, Маячка, Новотроїцьке, Громівка, Новомиколаївка, Строганівка, Григорівка, Чаплинка, Мирне, Каланчак, Олександрівка, Хорли, Роздольне та Скадовськ.


Члени міжнародної моніторингової групи також зафіксували той факт, що якість ворожого мовлення на півночі Криму та на півдні Херсонщини останнім часом істотно зросла.

линка». Тому люди, які живуть у цьому регіоні, фактично позбавлені нормального доступу до українського інформаційного поля. За словами співробітників Кримської правозахисної групи, мешканців населених пунктів, що прилягають до півострова, позбавили можливості отримувати правдиву інформацію від вітчизняних ЗМІ. Натомість українцям нав’язують неправдиві новини від пропагандистських станцій «Радіо Крим», «Маяк», «Море», «Супутник», «Вести» та «Ватан СЕДАСЕН».


Під час перевірок теле- та радіоефіру було встановлено, що в регіоні в хорошій якості присутнє й російське телебачення, а ось покриття українських телеканалів та мобільного зв’язку на цих територіях недостатньо добре.


Моніторинг ситуації з FM-мовленням у цьому регіоні Кримська група правозахисників провела на початку лютого та з’ясувала, що українські радіостанції заблоковані також і на підконтрольних уряду України територіях у безпосередній близькості до КПВВ «Чаплинка» та «Чонгар». Найбільше покриття у цьому регіоні мають російські станції «Маяк» та «Море», їх окупанти використовують одночасно на кількох частотах, які, за законом, належать Україні.


— Російський сигнал зухвало перекриває українські станції, які мають ліцензії на мовлення саме на цих частотах та у цьому регіоні, — обурені правозахисники. — Мова окупантів у деяких містах та селах настільки потужна, що заглушає навіть розташовані поруч українські радіосигнали. Наприклад, російські станції «Маяк» i «Море» мають у селах Херсонщини настільки ж розбірливий та якісний сигнал, що й в окупованому Криму. Використання в ефірі цих медіа мови ворожнечі, психолінгвістичних маніпуляцій та інших засобів впливу на свідомість слухачів робить проросійський контент спокусливою приманкою для незрілих людей.


Все це є прямою, реальною та дуже потужною загрозою національній безпеці України. На думку кримських правозахисників, офіційний Київ повинен зайняти більш активну позицію в галузі пошуку міжнародно-правових механізмів iз метою притягнення Росії до відповідальності за такі дії. Уряд України має розробити та терміново почати ефективну протидію культурно-інформаційній експансії РФ у Херсонській області.