Нічия з наслідками: «Мотор» уперше з 2014 року втратив очки в чемпіонаті Україні

10.02.2021
Нічия з наслідками: «Мотор» уперше з 2014 року втратив очки в чемпіонаті Україні

Гандболісти «Донбасу» стали першими за багато років, хто в ЧУ відібрав очки у «Мотора». (Фото з сайта handball.net.ua.)

До встановлення підсумків національних гандбольних змагань в Україні ще далеко, водночас про втрату запорізьким «Мотором» очок у матчі чемпіонату країни проти «Донбасу» говорять як про надзвичайну подію, близьку до втрати ним лідерського статусу.


Справді, зігравши з представниками донецького регіону внічию (29:29), запорізький колектив уперше з грудня 2014 року не зумів відсвяткувати перемогу в матчі ЧУ.

 

Переможна серія «мотористів» тривала 157 поєдинків. П’ять попередніх чемпіонатів поспіль запорізький клуб завершував зі 100-відсотковим результатом.


У нинішньому сезоні обійтися без очкових утрат «Мотора» вже не вдасться, однак і говорити про можливість втрати ними чемпіонського статусу передчасно та й, мабуть, безпідставно.


На початку 2021 року команда литовця Гінтараса Савукінаса опинилася в ігровому цейтноті. За короткий період часу гандболістам «Мотора» довелося зіграти поєдинки трьох різних турнірів — Ліги чемпіонів, національної першості та SEHA-ліги.


Тож за один тиждень — точніше за п’ять днів — запорізький колектив зіграв три важливі матчі.


Мінімально перегравши «Воєводину» у стартовому поєдинку Південно-Східної ганд­больної асоціації, через день «Мотор» поступився у ЛЧ німецькому «Кілю», а на завершення цієї виснажливої ігрової серії в Запоріжжі розписав мирову з поточним лідером українського чемпіонату — «Донбасом».


«Гравці недооцінили суперника. Результат — на табло. Хлопці не зробили жодних висновків із попередніх невдач. Будемо розбиратися», — зазначив Савукінас.


Після «лігочемпіонської» невдачі в Німеччині (23:32) литовський наставник «мотористів» говорив, що проти «Кіля» його команда зіграла нижче свого рівня, через що перервалася її шестиматчева переможна серія в Суперлізі.


Не змогли гравці «Мотора» намацати переможні нотки й у грі української першості.


Бажання перевести подих після непростих міжнародних протистоянь зіграло з командою Савукінаса злий жарт у матчі національного чемпіонату. «Гравці нашої команди вийшли на матч, не розуміючи, навіщо», — гнівався литовець.


Натомість його візаві з «Донбасу» — Іван Фучеджи — не приховував радості та здивування від нічиєї: «Я цілком задоволений результатом, який ми навіть і прогнозувати не бралися.

 

Однак по ходу гри мої підопічні стали сміливішими, пішли в атаку та добре діяли в захисті. Напередодні нашого двобою в 1/8 фіналу Європейського Кубка проти румунського «Бая-Маре» ми провели хороший спаринг».


Після сенсаційної нічиєї у Запоріжжі «Донбас» зберіг лідерство в чемпіонаті країни, проте, маючи два матчі в запасі, «Мотор» має всі шанси на першій позиції завершити першу частину національної першості.

 

А далі на октет учасників ЧУ чекатиме «квартетний» розподіл — і тоді в мінітурнірі за участю четвірки кращих команд «регулярки» відбудеться розіграш національних медалей.
Можна уявити, що на цьому етапі змагань гандболісти «Мотора» виглядатимуть зібрано й більше не дозволять суперникам створювати чергові сенсації.