Меркель засуджує ситуацію з Навальним і підтримує завершення проєкту «Північний потік-2»

09.02.2021
Меркель засуджує ситуацію з Навальним і підтримує завершення проєкту «Північний потік-2»

Меркель і Макрон під час спільної онлайн-пресконференції.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель ще раз чітко заявила про те, що «на даний момент» проєкт будівництва газо­проводу «Північний потік-2» залишається в силі. Заява була зроблена на спільній пресконференції з президентом Франції Емманюелем Макроном.

 

При цьому Меркель, як і Макрон, «найрішучішим чином» засудили те, як чинить російська влада з опозиційним політиком Олексієм Навальним, повідомляє RFI.

 

Мухи окремо, котлети окремо

 

Пресконференція відбулася після проведення засідання франко-німецької ради безпеки й оборони. Воно пройшло у форматі відеоконференції. Засудивши «найрішучішим чином» арешт і вирок Олексію Навальному й підтвердивши водночас, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» поки не скасовується, глави Франції і Німеччини також засудили прийняте російською владою «неправомірне» рішення про висилку з Москви трьох європейських дипломатів «за участь у незаконних акціях» (формулювання МЗС РФ) на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Дипломати оголошені персонами нон грата, «їм наказано найближчим часом покинути територію Російської Федерації», заявило МЗС РФ.


Ангела Меркель назвала подію «ще однією гранню того, що відбувається сьогодні в Росії, того, що має мало спільного з правовою державою». Проте продемонструвала при цьому якесь дивне роздвоєння особистості, рішуче ставши на захист «Північного потоку-2», який у США та Європі розглядають не як економічний проєкт, а як інструмент політичного шантажу Кремля. Сполучені Штати виступають проти проєкту, стверджуючи, що він зміцнить владу Кремля на європейському енергетичному ринку, одночасно підриваючи безпеку та економіку України.


Міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр також не вбачає конфлікту інтересів, бо теж виступив із застереженням, що не варто котлети і мухи, тобто питання про добудову газогону «Північний потік-2» і дії влади Росії щодо опозиціонера Навального, змішувати в одному казані. Аргументи міністра опублікувало видання «Більд ам Зоннтаг». Альтмаєр підтримав плани завершення прокладання газопроводу по дну Балтійського моря, зазначивши, що ці роботи вже майже доведені до кінця. «Ділові стосунки і бізнес-проєкти, які існували десятиліттями, — це одне, а серйозні порушення прав людини і наша реакція на ці порушення — це інше», — заявив міністр економіки Німеччини.

Діди воювали...

А посол України в Німеччині Андрій Мельник у коментарі «Укрінформу» навіть був змушений розкритикувати заяви президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра про «Північний потік-2» та Другу світову війну. В інтерв’ю газеті «Райніше Пост» Штайн­маєр назвав «енергетичні відносини майже останнім містком між Росією та Європою, що лишився після суттєвого погіршення взаємин» протягом останніх років.

 

Президент зазначив, що для німців важливим є «ще один зовсім інший вимір — погляд на дуже мінливу історію з Росією». Він нагадав, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз. Жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР. «Це не ви­правдовує хибну російську політику сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст», — підсумовує Штайнмаєр.


«Згадані висловлювання федерального президента щодо історичної пам’яті викликали в Україні відверте здивування і справжній шок, — коментує ситуацію Андрій Мельник. — Адже у такий спосіб, по суті, підхоплюється десятиліттями нав’язуваний російською пропагандою наратив про те, що буцімто Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою вину за варварські злочини нацистської окупації лише перед Росією».


Він заявив, що таке трактування, коли СРСР автоматично прирівнюється до Росії, є «абсолютно неприпустимим перекручуванням історії і прямим нехтуванням непомірними жертвами інших народів», насамперед українців, які входили до складу радянської держави і зазнали неймовірних людських втрат та тотального знищення під час війни з гітлерівською Німеччиною.

 

«Якби під час візиту до Києва пан Штайнмаєр свого часу відвідав Національний музей історії України у Другій світовій війні на дніпрових схилах, то він би дізнався про те, що саме український народ зазнав колосальних втрат під час нацистської навали і розв’язаної Третім рейхом війни на винищення та поневолення», — зазначив посол.


Він вважає, що саме ось цей «ширший контекст» і варто було б мати на увазі, «перш ніж цинічно використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання «Північного потоку-2», який уже в наші дні несе у собі пряму загрозу нової гарячої фази російської агресії, що не припиняється ні вдень, ні вночі вже сьомий рік поспіль».