Коломойський програв Україні Стокгольмський арбітраж на 6 млрд доларів

09.02.2021

Одіозний український олігарх Ігор Коломойський гучно програв ним же ініційований позов до Стокгольмського арбітражу — суд відмовив Коломойському у відшкодуванні від держави Україна на суму 6 млрд доларів.

 

У числі міноритаріїв Укрнафти бізнесмен вимагав від офіційного Києва компенсацій за невиконання рішень судів та обмеження на продаж залишків газу.

 

Втім суддя у Стокгольмі визнав, що справа перебуває не в його юрисдикції.


Таким чином арбітражний суд відмовив міноритарним акціонерам компанії «Укрнафта», підконтрольної групі «Приват» бізнесмена Ігоря Коломойського.

 

«Після майже шести років судових розглядів сьогодні арбітраж відхилив позов. Відмовлено повністю», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» міністр юстиції Денис Малюська.


Як розповів Малюська, в 2015 році власники 40% акцій Укрнафти, три кіпрські офшорні компанії — Littop Enterprises Limited, Bridemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, кінцевими бенефіціарами яких виступали Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і колишній голова правління нафтової компанії Ігор Палиця, звернулися в арбітраж із позовом до Києва на 5 млрд доларів.


Компанії вимагали від українського уряду компенсацій за дії Каб­міну і «Нафтогазу», що обмежували Укрнафту в праві вільного продажу газу на ринку, — різке підвищення тарифів на використання надр і невиконання рішень місцевих судів. При цьому троє міноритаріїв наполягали на виплаті не тільки основної суми, а й відсотків, що набігли за час розгляду справи, — в цілому виходило понад 6 млрд доларів.


Малюська проілюстрував масштаби вимог: офшорні компанії намагалися стягнути з держави суму, що перевищує всі витрати на освіту і науку в 2021 році і становить приблизно половину витрат держави на пенсії.

 

За словами міністра, винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладалося. «Відчувалося, що позивачі щось підозрюють і затягують процес. Але сьогодні це сталося: Коломойський, Боголюбов і Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів », — наголосив він.