У процесі адаптації: на «Аустреліен оупен» в одиночній сітці залишилася лише Еліна Світоліна

09.02.2021
У процесі адаптації: на «Аустреліен оупен» в одиночній сітці залишилася лише Еліна Світоліна

Разом із Сергієм Стаховським свої виступи в одиночному розряді «Аустреліен оупен»-2021 припинила й Марта Костюк. (Фото з сайта sport.ua.)

Довгоочікуваний старт першого в сезоні турніру з серії «Великого шолома» приніс українському тенісу подвійну невдачу.

 

У перший ігровий день Відкритого чемпіонату Австралії з одиночного розіграшу вилетіли Сергій Стаховський та Марта Костюк.


Єдиний представник України в чоловічій сітці у напруженій боротьбі по­ступився 27-му за рейтингом тенісисту АТР — Душану Лайовичу з Сербії.


Молодий вік та високий рейтинг опонента в табелі про ранги АТР не обіцяли українцеві багато шансів на продовження турнірного шляху.


Однак упродовж п’яти сетів ветеран українського тенісу боровся зі значно молодшим та рейтинговішим суперником за вихід до другого кола.
Близько трьох із половиною годин опоненти з’ясовували свої стосунки на корті.


У заключній частині протистояння, коли серб упритул наблизився до здобуття переможного очка, Стаховському чотири рази вдалося відіграти «матчбол». Проте в підсумку Лайович усе ж зумів дотиснути виснаженого багатогодинним марафоном українця, котрий, нагадаємо, вперше за п’ять років грав в основній сітці «Аустреліен оупен».


Тож уже сам факт його участі в «основі» австралійського «шолома» можна вважати успіхом для 35-річного Стаха.


Для 18-річної Марти Костюк кар’єра у дорослому профі-тенісі, можна сказати, лише починається. Як і Стаховський, до «основи» «АО»-2021 вона пробилася без кваліфікації, котру через коронавірусні обмеження організатори турніру проводили в Катарі та ОАЕ.


Після прибуття до Австралії третій ракетці України довелося два тижні просидіти в готельному номері в суворій ізоляції. Позбавлена можливості проводити в той період повноцінні тренування на корті, в матчі першого кола «АО» проти росіянки Вероніки Кудерметової, Костюк була далекою від своєї оптимальної форми. Відтак посіяна в Мельбурні під 32-м номером представниця Росії, як-то кажуть, на досвіді здолала третю за силою тенісистку України — 6:2, 7:6 (7:5).


Відзначимо, що у Марти у другому сеті був шанс вирівняти рахунок за партіями, однак у ключовому моменті на «тайбрейку» вона припустилася невимушеної помилки, втративши таким чином нагоду взяти у Кудерметової реванш за нещодавню поразку у півфіналі турніру WTA 500 у Дубаї.


Хай там як, а в Мельбурні Костюк спробує свої сили ще й у парному розряді, де її напарницею буде білоруска Олександра Соснович.


А от у одиночному розряді на цьогорічному «Аустреліен оупен» від України залишилася лише одна тенісистка. Свої виступи на турнірі прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна розпочне в другий змагальний день, коли вийде на корт проти чешки Марії Бузкової.


Напередодні поєдинку українка згадала своє попереднє побачення з представницею Чехії, котре відбулося у фіналі турніру в Монтерреї.

 

«Той поєдинок тривав три години, тож я добре знаю манеру її гри. Бузкова добре діє на задній лінії й може добре подавати», — зауважила Світоліна.

 

Утім, за словами українки, головна запорука успішного старту на «АО»-2021 — добра адаптація та відновлення після попереднього турніру WTA, в якому Еліна в чвертьфіналі програла бельгійці Мертенс (3:6, 7:5, 6-10).