«Академік Вернадський»: 25 років тому британська станція стала українською

05.02.2021
«Академік Вернадський»: 25 років тому британська станція стала українською

Українська станція «Академік Вернадський». 6 лютого 1996 р. (Фото надане НАНЦ.)

Чверть століття тому Україна стала антарктичною державою — і це подія в нашій новітній історії, якою варто пишатися. Отже, 6 лютого 1996 р., 18.45. Над станцією, що до того часу носила назву «Фарадей» і належала Великій Британії, а стала називатися «Академік Вернадський», піднято синьо­жовтий прапор.

 

Зліва праворуч на історичному фото: останній бейзкомандер британської станції Данкан Хейг знімає прапор Об’єднаного Королівства, керівник першої Української антарктичної експедиції Геннадій Міліневський, заступник директора Британської антарктичної служби (БАС) Джон Дьюдні та учасники УАЕ ­1 Володимир Павлик, Євген Гур’янов, Андрій Сидорівський.

 

Людина, яка лишилася за кадром, — науковець Національного антарктичного центру, геофізик Володимир Бахмутов.

 

Щоправда, перед тим два державні прапори деякий час сусідствували. Український стяг було піднято, поруч iз «Юніон Джеком», ще наприкінці листопада 1995­го, коли четверо науковців передової групи УАЕ прибули на станцію, щоб працювати разом iз британцями, переймаючи досвід. Утім саме 6 лютого 1996­го — точка відліку, коли остання британська експедиція залишила станцію. Свій прапор вони зняли з «офіційної» щогли й вивісили його над «хатинкою Ворді» (це перша будівля станції на сусідньому острівці, з 1930­х років).

 

Нагадаємо, у 1990­х Англія збудувала за 360 км на південь від «Фарадея» нову станцію — «Розера»; утримувати дві в одному регіоні було нераціонально, а демонтувати станцію, як того вимагає Антарктичний договір, набагато дорожче, ніж віддати.

 

Кілька держав хотіли купити станцію в британців, зокрема Південна Корея.

 

Утім з усіх претендентів тільки Україна мала достатній науковий потенціал, спроможний продовжувати ті напрямки геофізичних досліджень, які британці започаткували на «Фарадеї» ще в 1940­х роках: дослідження озону, явищ магнетизму, метеорологічні спостереження тощо.

 

Згідно з Меморандумом про передачу станції, українська сторона взяла на себе зобов’язання впродовж 10 років передавати дані щодо вказаних напрямків досліджень до Британської антарктичної служби, уточнює фахівчиня з комунікацій НАНЦ Олена Зварич. До того ж на початку 1990­х у Західній Європі UKбуло чи не найпотужнішим iз симпатиків незалежної України.

 

А на «Вернадському» така погода, що «з’їдає» прапор приблизно за пів року. Вона розшматувала той, перший, залишивши від нього заледве четверту частину. Тому всі наступні експедиції завбачливо привозять iз собою не один, а кілька прапорів.