Рада підтримала законопроєкт щодо єдиної правової долі земельних ділянок: що це означає

05.02.2021

Чимало, здавалося б, «правильних» законів видали «на гора» українські парламентарії, але втілення їх у життя через нестачу матеріальних ресурсів (зокрема, достатньої кількості «вільної» земельки) залишається доволі проблематичним iзводиться до іронічної тези «Ми маємо право мати право!»

 

Але таки з’явилася хоч і хитка, проте надія, що бодай одну суттєву проблему вдасться­таки вирішити: оптимізму додає нещодавнє підтримання Верховною Радою України (у другому читанні) проєкту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості) № 0850 — «за» проголосувало 297 нардепів.

 

А суть законопроєкту полягає у врегулюванні проблемного питання переходу права користування на земельну ділянку в разі придбання об’єкта нерухомості, який на ній розташований. Внесено, зокрема, зміни до частини другої статті 120 Земельного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2002 р., № 3­4, ст. 27):

 

— якщо житловий будинок (крім багатоквартирного), будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об’єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача;

 

— якщо житловий будинок, будівля або споруда розташовані на земельній ділянці, що перебуває у постійному користуванні, а набувач не може використовувати земельну ділянку на такому праві, земельна ділянка переходить до набувача на іншому речовому праві.

 

Із цього приводу свої роз’яснення дав заступник голови Всеукраїнського конгресу фермерів Семен Кривонос: «Раніше, якщо, наприклад, ви придбали ферму чи господарський склад, а земельна ділянка, на якій розташована ця будівля, перебувала в оренді у продавця, потрібно було проходити довготривалу бюрократичну процедуру перезаключення договору оренди на себе. Це викликало багато корупційних ризиків, бюрократичних перепон і судових справ із цього приводу. Тепер у разі придбання об’єкта нерухомості, який розташований на орендованій земельній ділянці, нового договору оренди укладати не потрібно і вносити змінити до нього — також. Хіба що за згодою сторін».