Рання діагностика рятує життя: 7 порад щодо профілактики раку

03.02.2021
Рання діагностика рятує життя: 7 порад щодо профілактики раку

Профілактичні огляди у фахівця допоможуть виявити проблему на ранній стадії. (Фото з сайта phc-pl.com.ua.)

Цього тижня у світі «прицільно» говорять про рак. 4 лютого міжнародна громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з онкологічними недугами.

 

Цю дату «Міжнародний союз із боротьби з онкологічними захворюваннями» (UICC) затвердив 2006 року не тільки для того, аби привернути увагу до проблеми, а й щоб виробити спільні рішення для боротьби з раком. Адже це одна з найбільших загроз сучасності.


Як свідчить світова медична статистика, щорічно 60 мільйонів людей помирають від неінфекційних захворювань, насамперед — від серцево-судинних, онкологічних, респіраторних недуг, діабету.

 

Онкологічна патологія є причиною більш як 15% усіх смертельних випадків в Україні і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Щорічно в нашій країні реєструють близько 160 тисяч хворих, у яких уперше виявлено ознаки злоякісних недуг.


У 35% випадків рак провокують фактори зовнішнього середовища та продукти харчування, що містять канцерогени, і в 30% — вживання тютюнових виробів. Результати епідеміологічних досліджень доводять: сигаретний дим містить понад 70 агресивних канцерогенів, які призводять до онкологічних захворювань, зокрема раку легенів (у 90% випадків), порожнини рота і гортані (80%), підшлункової залози, сечового міхура тощо.


Фахівці наголошують, що понад 40 відсотків ракових захворювань можна було б попередити, якби людина дотримувалася прописних правил здорового способу життя: відмовилася від шкідливих звичок (насамперед куріння), мала достатньо фізичної активності, дбала про збалансований і здоровий раціон, не зловживала засмагою, а також уважніше ставилася до власного здоров’я і не ігнорувала профілактичні огляди.


Скринінг — рання діагностика раку. Лікарі звертають увагу, що більшість пацієнтів, на жаль, приходять до фахівців уже на пізніх стадіях хвороби.

 

«Я переконаний: якби люди більше знали про недугу, розуміли переваги  ран­ньої діагностики, а також методи самообстеження, вони мали б більше шансів на повне одужанна, а якість життя була б на порядок вищою, — переконаний керівник проєкту «Здоров’я молочної залози», хірург-мамолог Київського міського клінічного ендокринологічного центру, член Європейської асоціації медичних онкологів (ESMO) Ігор Ковальчук.

 

— Медична статистика свідчить, що діагностика та скринінг рятують життя людей. Водночас маємо говорити про фактори ризику: регулярне паління, яке в 35-40 разів підвищує ризик онкологічних недуг; надлишкова вага й ожиріння, які також провокують розвиток злоякісних недуг. А ще — регулярна фізична перевтома, психічні перевантаження, невмотивовані дієти — все це відчутно б’є по здоров’ю».

ДО РЕЧІ

Всесвітньо відома американська клініка Mayo Clinic дає 7 порад щодо профілактики раку:


1. Відмовитися від тютюнопаління.
2. Дотримуватися здорового і правильного харчування (наприклад, жінки, які дотримуються середземноморської дієти з додаванням оливкової олії і горіхів, можуть мати менший ризик розвитку раку молочної залози).
3. Бути фізично активним і підтримувати нормальну масу тіла.
4. Захищати свою шкіру від негативного впливу сонячних променів.
5. Проходити вакцинацію проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини (ВПЛ — одна з основних причин раку шийки матки у жінок).
6. Уникати незахищених статевих контактів, а також не вживати наркотичні речовини.
7. Проходити регулярні медичні огляди.
Ці прості поради справді рятують життя мільйонам людей у світі.