Незабаром Олександр Усик зможе позмагатися за пояс «тимчасового» чемпіона світу

03.02.2021
Незабаром Олександр Усик зможе позмагатися за пояс «тимчасового» чемпіона світу

Незабаром Олександр Усик зможе позмагатися за пояс «тимчасового» чемпіона світу. (Фото з сайта 24tv.ua)

Відтоді, як український важковаговик Олександр Усик отримав статус обов’язкового претендента на чемпіонський пояс WBO, котрим володіє британець Ентоні Джошуа, у боксерському світі тривалий час намагалися розв’язати колізію, пов’язану з абсолютно різними бажаннями українського та британського бійців.

 

Усик прагнув отримати прописане регламентом право на чемпіонський бій, Джошуа ж усіма силами йшов назустріч об’єднавчому протистоянню за звання абсолютного чемпіона з Тайсоном Ф’юрі.


Було зрозуміло, що для світового боксу поєдинок між Джошуа та Ф’юрі — це мегаподія, утім і просто відмахнутися від українця, порушивши свої ж норми, Світова боксерська організація не змогла.
Зрештою, у WBO знайшли вигідне для обох сторін рішення.

 

Давши наприкінці січня добро на бій двох британців за абсолютну першість, там водночас санкціонували бій за звання «тимчасового» чемпіона світу між Усиком та Джо Джойсом. При цьому функціонери WBO чітко прописали подальші дії майбутніх переможців обох протистоянь.


Не пізніше, ніж через 180 днів, «тимчасовий» чемпіон повинен буде зустрітися з абсолютним чемпіоном світу. Якщо ж володар пояса WBO відмовиться зустрічатися з «тимчасовим» чемпіоном, то трофей автоматично перейде до рук претендента.


Ймовірність, що майбутній суперчемпіон відмовиться боксувати з володарем тимчасового чемпіонського пояса  досить висока. Скажімо, Усика, попри його невеликий досвід боксування в суперважкому дивізіоні, від самого початку сприймають як дуже серйозного опонента.

 

Персона Джозефа Джонса менш відома в профібоксі, утім 35-річний британець — срібний призер Олімпійських ігор-2016 — після початку своєї професіональної кар’єри не програв ще жодного з 12 поєдинків.


Тож навряд чи одразу після коронації абсолютний чемпіон захоче ризикувати своїм статусом і наражатися на небажану поразку. Простіше буде віддати один із чотирьох поясів і продовжити купатися в променях абсолютної слави.


Хай там як, але такий розвиток подій — лише один із можливих варіантів історії.


Так само, як і немає 100-відсоткової впевненості в тому, що саме Олександр Усик буде на місці «тимчасового» чемпіона.


Щоправда, на думку експертів, українець має вдвічі більше шансів на виграш цього титулу. А найближчим часом команди Джойса та Усика повинні узгодити деталі бою й назвати його точну дату.


* * *


Питаннями організації наступного бою так само займаються й у команді Василя Ломаченка, котрий нещодавно, намагаючись стати абсолютним чемпіоном у легкій вазі, втратив усі свої чемпіонські трофеї.


Тепер його менеджер Егіс Клімас активно працює над тим, аби домовитися про бій-реванш із кривдником Василя Теофімо Лопесом. Але, за відсутності прописаного в контракті на жовтневий бій пункту про повторний поєдинок, знайти порозуміння з американською стороною Ломаченку буде дуже не просто.


Однак подейкують, що простимулювати бажання Лопеса на ще одне побачення з Ломаченком дуже прагнуть заможні люди з Катару. Утім, за словами промоутера українця Боба Арума, до завершення пандемії коронавірусу очікувати на проведення цього поєдинку не варто.