У першому колі Great Ocean Road Open Сергій Стаховський переграв росіянина Сафіулліна

03.02.2021
У першому колі Great Ocean Road Open Сергій Стаховський переграв росіянина Сафіулліна

У першому колі Great Ocean Road Open Сергій Стаховський переграв росіянина Сафіулліна. (Фото з сайта tennisua.org.)

Через новий спалах коронавірусної інфекції у світі організатори Відкритої першості Австралії на три тижні вирішили відкласти старт цьогорічного турніру в Мельбурні, водночас встановивши навколо нього неймовірні заходи епідеміологічної безпеки.

 

Аби зменшити ймовірність завезення на Зелений континент коронавірусу, кваліфікацію «АО»-2021 вирішено було проводити за межами Австралії.


Ті ж тенісисти, хто потрапив до основної сітки змагань, останні два тижні січня провели на карантині.

 

Водночас для частини учасників «Аустреліен оупен» ці обмеження перетворилися на сувору ізоляцію, правила котрої не дозволяли спортсменам і спортсменкам навіть залишати межі готельного номера.


По прильоті до Мельбурна в тренера канадійської тенісистки Б’янки Андрієску виявили коронавірус, після чого більше двох десятків осіб, які в літаку перебували з ним у близькому контакті, відбули до ізоляційного готелю на 14-денну ізоляцію.


«Я дотримувався всіх протоколів безпеки і необхідних процедур, отримав негативний тест за 72 години до вильоту, почував себе добре, коли сідав у літак. Сумно усвідомлювати, які наслідки чекають тих, хто разом зі мною летів цим рейсом», — сказав наставник Сільвен Брюно.


Серед тих, хто потрапив під суворі обмеження, була й третя ракетка українського жіночого тенісу Марта Костюк. Два тижні вона не мала можливості виходити на корт, провівши цей час за зачиненими дверима.


У середу після тривалого простою Костюк змогла перевірити свої сили в протистоянні першого кола турніру WTA Grampians Trophy проти Габріели Дабровськи з Канади.
Цей розіграш представники Жіночої тенісної асоціації організували спеціально для тих, кому довелося два тижні сидіти в цілковитій ізоляції.


Кому ж із тенісисток пощастило без пригод потрапити до Австралії, ті в перший день лютого взялися боротися за Gippsland Trophy. Прима українського тенісу Еліна Світоліна, як третя «сіяна», свій шлях на цьому турнірі розпочала з другого кола, в якому впевнено переграла Андреа Петкович iз Німеччини — 6:1, 6:4.

 

Відзначимо, що обидва згадані турніри граються на кортах у «Мельбурн Парку», де вже 8 лютого розпочнуться матчі цьогорічного «Аустреліен оупен».


Там же впродовж минулих двох тижнів Світоліна і К° проводили дозволені епідеміологічним регламентом тренування. А згідно з ним, кожна з тенісисток перед приїздом до Мельбурна мала право обрати собі з числа учасниць «АО»-2021 спаринг-партнерку. Вибір Світоліної впав на переможницю минулорічного «Ролан Гарроса» — талановиту польку Ігу Свьо­нтек.


«Як тільки стало відомо про правила тренувань на карантині, ми відразу ж погодилися працювати разом у перший тиждень. У нас з Ігою різний стиль гри, і оскільки нам належить виступати на інших турнірах відразу після Australian Open, це прекрасна можливість потренуватися з хорошим гравцем. У нас відмінні стосунки. Думаю, це прекрасний вибір», — зазначила Світоліна.


Що ж стосується єдиного представника українського чоловічого тенісу на майбутньому «АО», то вперше за останні п’ять років в «основі» австралійського «шолома» гратиме Сергій Стаховський.


За тиждень до його старту «Стах» так само в Мельбурні проводить розвідку боєм на турнірі ATP 250 Great Ocean Road Open. У першому колі він переграв росіянина Романа Сафіулліна — 6:7(5:7), 6:4, 6:3.