«П’ятій колоні» муляє: як в Україні намагаються скасувати новий правопис

02.02.2021

Іронічно-саркастичні запитання на кшталт «чи переглядатиме українська Феміда закони Ньютона» породило нещодавнє скасування Окружним адміністративним судом міста Києва (ОАСК) постанови Кабінету Міністрів України № 437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено нову редакцію українського правопису.

 

Обставили все так, що мама школярки з Херсона побідкалася, що її доні складно розібратися з «проєктами» і «членкинями», то ГО вирішила відстояти справедливість у суді. Позов до Кабміну датується ще вереснем 2019 року, третя особа — Міносвіти.

 

Трохи раніше, нагадаємо, той же скандально відомий ОАСК задовольнив позов політика команди Януковича Андрія Портнова (проти якого були порушені справи за держзраду) та зобов’язав Міносвіти переглянути підручники з історії у частині викладу даних про Революцію гідності.


Усе це згуртувало наукову спільноту, проукраїнських політиків і всіх людей зі здоровим глуздом, які доводять, що названі рішення — маніпуляції й підігравання «п’ятої колони» в Україні пропутінським силам, яким і в «вєлікой Расіє» останніх пару тижнів непереливки через масові протести.

 

Своє обурення зухвалим рішенням Київського окружного адміністративного суду по суті про скасування нового правопису української мови — вважаючи його неправосудним, політично мотивованим та спрямованим на обслуговування інтересів українофобських політичних сил, — висловила, зокрема, Координаційна рада із захисту української мови та культури.


У публічній заяві Координаційної ради йдеться про те, що це рішення, як і низка інших, ухвалених тим самим судом рішень, наприклад про заборону відзначати в Києві пам’ятні дні вісьмох видатних діячів української культури та борців за волю і незалежність України, зокрема Власа Самчука, Юрія Липи, Андрія Мельника, — спрямоване на дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні шляхом підриву авторитету рішень державної влади.


Також зазначається: «Очевидними наслідками реалізації такого рішення є дискредитація системи зовнішнього незалежного оцінювання з української мови як механізму, що забезпечує кращим випускникам шкіл доступ до безкоштовної вищої освіти незалежно від корупційних можливостей та рівня доходів їхніх батьків.

 

Прихильники «русскава міра» та «совку» ведуть нас назад у систему, де всім заправлятиме «блат», як це фактично було за часів СССР, у той час як на словах офіційно декларувалися справедливість і рівноправність.


Ми засуджуємо дії всіх політичних сил, які кличуть до повернення накинутих Москвою «норм» української мови, запроваджених сталінським окупаційним режимом у голодоморному 1933 році та пізніше з незначними змінами підтверджених у 1945-му і 1959 роках iз метою знищення українства як самостійної окремої нації».


У заяві йдеться і про те, що правопис, затверджений у 2019 році урядом Гройсмана, насправді потребує подальших змін. Однак, згідно iз законодавством, їх має ухвалювати уряд на підставі рекомендацій Національної комісії зі стандартів дер­жавної мови, напрацьованих з урахуванням пропозицій i висновків насамперед Інституту української мови, а також Інституту мовознавства імені О. О. Потебні Національної академії наук України, а не суди на вимогу малограмотних невігласів, котрі погано володіють українською, і тому вимагають, щоб вона стала якомога більш схожою на московську.


Координаційна рада із захисту української мови та культури пророкує: «Чинна влада України повністю втратить свій авторитет та можливість здійснювати управління державою, якщо дозволить зграйці українофобів, підтримуваних iз Москви, диктувати свою волю всій країні з допомогою корумпованих судів».


Тим часом Міністерство юстиції на офіційній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» процитувало заступницю міністра Валерію Коломієць: «...Ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, уряд має 30 днів».