Усі відтінки «фірмового» сірого: «Мандри» художника Олега Ясенєва й «Імена»

02.02.2021
Усі відтінки «фірмового» сірого: «Мандри» художника Олега Ясенєва й «Імена»

Олег Ясенєв. (Фото з власного архіву.)

Кожна нова персональна виставка Олега Ясенєва дивує: при сталості авторового почерку, для якого характерна передусім мінімальна колірна палітра, він не виглядає монохромним.

 

Його «фірмовий» сірий переливається всіма можливими відтінками, світиться м’яким світлом, веде вглиб зображення.

 

Експресивне письмо з мінімумом живописних прийомів плюс тонке чуття зображуваного — і ось уже картина оживає, виходить за відведені їй рамки, заповнюючи експозиційний простір.


Персональні виставки Олега Ясенєва, які і до цього відбувалися у столичній галереї «АВС-арт», уже самими назвами підкреслювали споглядально-медитативний характер представлених робіт: «Пора дощів», «Мандри часом — світами і мріями», «Медитація світлом», «Несе ріка», «Небо із заходу на схід», розповідає директорка арт-простору Алла Маричевська.


Презентовані днями «Мандри» запрошують у ретроспективні подорожі: між реальним й ірреальним, видимим і уявним, екзотичними місцями і пізнаваними краєвидами. Цікаво рухатися поряд із вишуканими інтер’єрами й коридорами трансцендентності, спогадами й мріями.


На виставці представлено мистецький альбом художника, що вийшов у серії «Імена». «Це видання вперше найповніше представляє мій творчий доробок , — каже Олег Ясенєв. — Кожен розділ розкриває і світоглядні, й мистецькі засади».

 

У книзі розміщені мистецтвознавчі статті Ольги Лагутенко, Андрія Гуренка й Дмитра Корсуня, що розкривають особливості художнього почерку й мистецькі засади майстра.


Художник щоразу своєю живописною мовою створює виразний візуальний ряд образів-символів, що формують наскрізну тему позачасового існування Світу, розмаїтого в чуттєвій і сенсовій єдності.


«Люблю, коли споглядання трансформується і з часом виливається у щось інше... Пізнання, відчуття навколишнього середовища, людей, мистецтва — це дає імпульс до творчості. І я щасливий, що маю таку професію, яка дарує свободу й простір», — говорить Олег Ясенєв.


Живописець народився в селі Дніпровка, що на Запоріжжі. Навчався у Дніпропетровському художньому училищі, Українській академії мистецтв. Свого часу закінчив аспірантуру й викладає в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури.

 

Олег Ясенєв — заслужений художник України, бере участь у республіканських, всесоюзних, міжнародних виставках та пленерах.
Його роботи є в державних та приватних колекціях України, Білорусі, Словаччини, Ватикану, Франції, США та Китаю.