«Бджоли»-марафонці: усі три повпреди України продовжують свої виступи в чоловічому Кубку Європи

02.02.2021
«Бджоли»-марафонці: усі три повпреди України продовжують свої виступи в чоловічому Кубку Європи

У дебютному сезоні на євроарені «Прометей» уже пробився до 1/8 фіналу Кубка Європи ФІБА. (Фото з сайта prometeybc.com.)

Після швидкоплинного групового етапу, для котрого знадобилося лише чотири дні, визначилися всі учасники 1/8 фіналу чоловічого Кубка Європи ФІБА.


До наступного раунду турніру пробилися всі представники українського баскетболу, котрі брали участь у групових баталіях.


Оновлений через коронавірусну пандемію регламент змагань значно розширив турнірні можливості команд. Місце в «плей-оф» КЄ змогли отримати навіть колективи, котрі посіли треті місця в своїх «пульках».


Водночас пробитися до 1/8 фіналу українські повпреди змогли й без додаткових преференцій, посівши в своїх групах місця, котрі забезпечили їм прямий пропуск до наступного етапу.


Із найменшими складнощами груповий відбір, який проходив за принципом з’їзного мінітурніру, пройшов «Прометей» із Кам’янського. До свого дебюту на євроарені команда Віталія Чернія підійшла з максимальною відповідальностю і виграла всі три матчі своєї «пульки».

 

Спочатку в болгарському Самокові «Прометей» переграв «Київ-Баскет», потім здолав господарів із «Рілскі», а на завершення перевершив австрійський «Капфенберг».


У поєдинку українського та австрійського клубу вирішувалася доля прямої перепустки до «плей-оф». Програти й чекати на якісь математичні підрахунки у «Прометеї» аж ніяк не бажали, тож зробили все, аби вийти до 1/8 фіналу з першого місця. Завдяки потужно проведеній кінцівці поєдинку ігрові гойдалки, в підсумку, перехилилися саме на сторону українського клубу.


Абсолютно за іншим сценарієм розгортався поєдинок заключного туру цієї ж групи, в якому зустрічалися «Київ-Баскет» та «Рілскі». Маючи по ходу поєдинку перевагу в 13 очок, київська команда все ж примудрилася віддати перемогу господарям ізоляційної «бульбашки». Могло здатися, що команда Айнарса Багатскіса нервово очікуватиме результатів підрахунку додаткових показників, оскільки одразу три команди набрали рівну кількість очок.


Утім, дозволивши «Рілскі» здобути в матчі підсумкову п’ятиочкову перевагу, в «Київ-Баскеті», схоже, добре знали тонкощі регламенту, котрі навіть з «-5» дозволяли столичному клубу «на виході» отримати одну з двох прямих перепусток від групи до «плей-оф».


«Ми вийшли до наступного етапу. І зараз це найголовніше. Те, як ми почали гру, як ми відіграли дві чверті, я думаю, це був наш найякісніший баскетбол. Проти нас грала краща команда Болгарії, з гравцями збірної, котра мала перевагу домашнього майданчика. Однак, думаю, нам дійсно не вистачило ресурсу, але я пишаюся своєю командою, котра витримала цей важкий чотириденний марафон», — заявив головний тренер «Київ-Баскету» Айнарс Багатскіс.


Єдину ж перемогу в Самокові, котра стала доленосною для «Київ-Баскету», підопічні Багатскіса здобули над «Капфенбергом».


«Я радий, що ми вийшли з честю з цієї ситуації. Вітаю всіх фанатів «Київ-Баскету» з виходом у плей-оф до 16 кращих команд Кубку Європи ФІБА. Подивимося, чого ми вартуємо», — заявив Багатскіс.


На тлі турнірних страждань київських «бджіл» шлях «Дніпра» до «плей-оф» Кубка Європи виглядає легкою прогулянкою. Вийшло так, що про свій вихід до 1/8 фіналу КЄ команда Дениса Журавльова знала ще на половині турнірної дистанції, маючи в своєму активі одну лише стартову перемогу.


На гру другого туру «дніпряни» виходили вже з квитками до «стикових матчів», відтак не виключено, що саме це й не дозволило їм виграти свою групу.

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. Група E. «Фрібург» — «Дніпро» — 57:62, «Дніпро» — «Анвіль» — 71:74.
Підсумкове становище: «Фрібург», «Дніпро», «Анвіль» — 1 перемога/1 поразка.
Група В. «Київ-Баскет» — «Прометей» — 66:72, «Капфенберг» — «Київ-Баскет» — 51:61, «Прометей» — «Рілскі» — 89:76, «»Капфенберг» — «Прометей» — 58:64, «Київ-Баскет» — «Рілскі» — 69:74.
Підсумкове становище: «Промететй» — 3 перемоги/0 поразок, «Київ-Баскет», «Рілскі», «Капфенберг» — 1/2.