Ковток психологічної впевненості: на ЧЄ-2021 українські біатлоністи зібрали повний комплект нагород

02.02.2021
Ковток психологічної впевненості: на ЧЄ-2021 українські біатлоністи зібрали повний комплект нагород

Досвідчений Артем Прима — головний герой біатлонної збірної України на чемпіонаті Європи-2021. (Фото з сайта www.fondoitalia.it.)

Сформована впродовж багатьох років традиція відправляти на біатлонний чемпіонат Європи потужний склад знову дозволила збірній України показати пристойний результат на континентальному форумі.


І хоча до перемоги в медальному заліку «синьо-жовті» не дотягнули — забракло однієї золотої нагороди, — в польському містечку Дужники-Здруй українські стріляючі лижники та лижниці зібрали повний комплект нагород.

 

Медальний почин у складі української команди зробила Анастасія Меркушина, котра виборола «срібло» в індивідуальній гонці. У гонці переслідування Артем Прима здобув «золото». А в заключний день змагань у синьо-жовтій скарбничці з’явилася естафетна «бронза».


Коментуючи підсумки змагань, президент ФБУ Володимир Бринзак назвав ЧЄ-2021 турніром невикористаних можливостей.


За словами очільника вітчизняного біатлону, в Душниках-Здруй українська збірна додатково могла виграти ще три нагороди і завершити в командному заліку чемпіонат вище, ніж на четвертому місці. Однак Володимир Бринзак наголошує: «Те, що вибороли, — це добрий результат на сьогодні».


При цьому всі у збірній задоволені бронзовим фінішем української команди в змішаній естафеті, за яку виступали Ірина Петренко (Варвинець), Віта Семеренко, Богдан Цимбал та Артем Прима. На думку очільника ФБУ, успішний старт у цій гонці має додати психологічної впевненості тим збірникам, які незабаром змагатимуться на чемпіонаті світу в Поклюці.


«Приємно, що Прима і Цимбал отримали впевненість перед чемпіонатом світу, адже їм там стартувати. Для них це була чудова можливість випробувати себе в бойових умовах і отримати моральне піднесення перед чемпіонатом», — сказав Бринзак.


Нагадаємо, що для частини збірників ЧЄ проходив у форматі внутрішнього відбору на планетарний форум.


І після завершення персональних гонок у Душниках-Здруй головний тренер «синьо-жовтих» Юрай Санітра оголосив, що до основного пулу збірної, котра вже перебуває в Поклюці, незабаром приєднаються Меркушина, Вікторія Семеренко, Цимбал та Прима.


За підсумками ЧЄ саме Артему Примі дісталося найбільше компліментів, адже, окрім своєї «золотої» роботи в персьюті, він зробив величезний внесок для виграшу українською командою естафетної «бронзи». Саме його відмінна стрільба на вогневих рубежах та упевнений хід трасою на заключному етапі підняв синьо-жовий квартет на п’єдестал.

 

«Звісно, відчувається втома, адже провів практично чотири гонки поспіль. Але є результат, задоволена команда. І сподіваюся, що перед ЧС зможу трохи «відкататися», привести себе в порядок», — зазначив Прима.


Словацький наставник «синьо-жовтих» пояснив, що на ЧЄ він відпрацьовував модель, котру незабаром застосовуватиме на ЧС. Тож у Поклюці на Приму знову очікуватиме змішана естафета.

 

«Зробимо спеціальний план до першого старту, і я впевнений, що Артем як уже досвідчений спортсмен упорається і буде добре готовий до чемпіонату світу. Він матиме 10 днів до першої змішаної естафети для того, щоб добре пройшла акліматизація», — відзначив Санітра.