Коли слова «доволі» не існує: як на Вінничині депутат «прихватизував» лікарню

29.01.2021
Коли слова «доволі» не існує: як на Вінничині депутат «прихватизував» лікарню

Таку нерухомість, виявляється, можна придбати всього за 24 тисячі гривень.

Майже анекдот. Маючи мандат депутата місцевої ради, мешканець столиці приватизував у селі Війтівка Бершадського району Вінниччини приміщення неврологічного відділення лікарні.

 

Було б смішно, але гіркота в тому, що захопив Євгеній Трохименко цю будівлю у громади за безцінь.

 

А люди кажуть просто: «Дурдом для депутата».

Коли слова «доволі» не існує

Жадібність чи захланність — один із семи смертельних гріхів, це — будь-яка схильність до надмірності й нестриманості. Захланність та грошелюбство є хворобою не тільки окремих осіб — це хвороба суспільства. Це хробак, який вигризає духовну наповненість людини: мораль, добро, співчуття і утворює порожнечу, хаос, нелюдяність. Людина втрачає моральні цінності, а утворена порожнеча заповнюється жадобою до грошей. Ця жадоба росте разом зі збільшенням придбаного. Такого слова, як «доволі», не існує. Завжди мало. Саме про ненаситність, жадібність окремої особи ітиметься далі.


Ненаситність депутата Бершадської ОТГ Євгенія Трохименка (а таких в Україні — тисячі), який на підставі лише офіційної декларації, поданої останнім як особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2019 рік, володіє: 12 авто і тракторами, серед яких 4 недешеві Mersedes-benz; трьома земельними ділянками загальною площею майже 3 гектари у тій-таки Війтівці, корівником і м’ясним цехом, площею майже 3000 кв. метрів... має близько 4 мільйонів гривень на особистому рахунку та рахунках членів родини.


І нащо йому було те неврологічне відділення лікарні? Чи справді скнарості немає меж? Але ж писав класик Іван Котляревський іще понад 200 років тому для таких: «Де общеє добро в упадку, забудь отця, забудь і матку, лети повинность ісправлять!»
Тож про все по порядку.

Лікарня стає житловим будинком

Нині Бершадський відділ поліції здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконної приватизації комунального майна (неврологічного відділення лікарні в с. Війтівка Бершадського району Вінницької області) громадянином Трохименком Є.А., а Бершадською місцевою прокуратурою в рамках відповідного кримінального провадження, відкритого Вінницькою обласною прокуратурою, нині вживаються заходи для об’єктивного встановлення всіх обставин щодо підстав для прийняття рішення Війтівською сільською радою про відчуження комунального майна — об’єкта охорони здоров’я — на аукціоні, законності проведення останнього та укладення договору купівлі-продажу, інших підстав.


Використовуючи сумновідому схему «приватизації комунального майна, через укладення сумнівного договору купівлі-продажу комунального майна», депутат місцевої ради Євген Трохименко, нібито здійснивши реконструкцію закладу охорони здоров’я — неврологічного відділення місцевої лікарні площею 743,1 кв. м, — отримує право власності на такий собі «житловий будинок iз вбудованими офісними та складськими приміщеннями».


Вищевказаний правочин де-юре дозволяє депутату місцевої ради Євгену Трохименку отримати статус добросовісного набувача. Водночас наявні юридичні факти свідчать про те, що пан Євгеній Трохименко, свідомо передбачаючи можливі наслідки своїх дій, завдав збитків територіальній громаді с. Війтівка шляхом незаконного заволодіння комунальним майном.


Зокрема, за наявною інформацією з офіційних джерел, схема незаконного заволодіння Трохименком майном територіальної громади має наступний вигляд.


Перед приватизацією вищеназваного неврологічного відділення лікарні, з метою максимально зменшити ринкову вартість вказаного об’єкта нерухомості (придбано Євгеном Трохименком усього за 24 тисячі гривень, при курсі долара станом на дату придбання — 21.08.2004 року — 5,30 грн., вартість об’єкта склала всього 4528 доларів США — за такі кошти не збудуєш навіть вбиральню) «безкорисливим» та «чесним» експертом було складено такий собі «акт визначення технічного стану неврологічного відділення лікарні», за яким технічний стан неврологічного відділення вказано нібито як «непридатний для експлуатації, бо мають місце дефекти та пошкодження, неможливо забезпечити цілісність будівлі після проведення капітального ремонту та підсилення конструкцій».

 

Таких актів «про непридатний технічний стан», зроблених нечистими на руку «фахівцями», на жаль, є безліч.


Будівля неврології стоїть і досі без «проведення капітального ремонту та підсилення конструкцій».


26.08.2004 року право власності на неврологічне відділення лікарні, належне війтівській громаді, дивним чином на підставі договору купівлі-продажу від 21.08.2004 р. зареєстровано за фізичною особою Євгеном Трохименком.

 

Далі гр. Трохименко Є.А., очевидно, за сприяння підкуплених ним місцевих «князьків-корупціонерів», нібито «після проведення реконструкції будівлі колишнього неврологічного відділення лікарні с. Війтівка та затвердження розпорядженням голови Бершадської РДА №470 від 15.12.2005 року акта «прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом «об’єкта», вже 09.02.2006 року зареєстрував за собою ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК, якому, вочевидь, передувала зміна цільового призначення земельної ділянки розташування спірної будівлі, а лише потім так звана «реконструкція» із подальшою зміною функціонального призначення.


Під час сумнівної «приватизації» паном Трохименком спірного майна — неврологічного відділення лікарні в с. Війтівка, яке є об’єктом охорони здоров’я, він, згідно з чинним законодавством України, повинен був зберегти профіль діяльності цього об’єкта. Проте споруда дивним чином стала... житловим будинком Трохименка, а Бершадська РДА (розпорядження №470 від 15.12.2005 р.) видала акт «прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта», що взагалі-то тягне на статтю КПК про підробку документів. Адже ніякого там будівництва і навіть косметичного ремонту не відбувалося...


Так і всю Україну продадуть за тридцять срібняків

Єдиною особою, яка повстала проти вищеописаного мародерства, був депутат Вінницької облради останнього скликання, місцевий підприємець-філантроп Володимир Зарічанський, чий авторитет серед війтівчан та навколишніх сіл є незаперечним.

 

Останнім у відповідних заявах до місцевої прокуратури поставлено питання про незаконність приватизації комунального майна, а відтак і необхідність повернення будівлі неврологічного відділення лікарні в комунальну власність територіальної громади села Війтівка.


Як повідомив «Україні молодій» Володимир Зарічанський, особи, які брали безпосередню участь в незаконній приватизації комунального майна територіальної громади с. Війтівка, мають тривалі дружні зв’язки у місцевих правоохоронних органах, тому вважає, що саме публічність цього процесу дозволить належно завершити цю справу.

 

«Судова практика засвідчує, що повернення комунального майна у власність громади — це справа часу і належної роботи правоохоронних органів», — додав Володимир Зарічанський.


Суцільна вакханалія та нестримний дерибан місцевими князьками-корупціонерами комунальної власності, майна, яке належить територіальним громадам, на превеликий жаль, відображає реальну картину корумпованої діяльності так званих ОТГ. Хто їх контролює? А ніхто. Так вони і всю Україну продадуть за тридцять срібняків...


Кожен громадянин, кожен житель територіальної громади повинен перейматися збереженням комунального майна, законними методами пере­шкоджати спробам його знищення і дерибану деякими ненаситними чиновниками, депутатами. Адже лише таким чином ми зможемо зберегти надбання, які створювались попередніми поколіннями, лише таким чином ми зможемо зберегти нашу Україну.

P.S. Редакція має у своєму розпорядженні дані з архіву Бершадського району, які, як кажуть, і сліпому покажуть, що приватизація споруди неврологічного відділення лікарні с. Війтівка відбулася за явно корупційною схемою та містить ознаки підробок документів. А нині, напевне, ця будівля знадобилася б для розгортання в ній медичного відділення для порятунку хворих від COVID-19, кількість яких на Вінниччині зростає.

 

Олександр МИХАЙЛЮТА, письменник