Трохи «базису» для «надбудови»: Культурний фонд підтримав грошима заклади культури Черкащини

27.01.2021

На Черкащині заклади культури отримали гранти від Українського культурного фонду за програмою «Культура в часи кризи: інституційна підтримка».

 

У Шевченковому краю ця фінансова подушка відчутно підстрахує заклади культури, тож кошти підуть на розвиток культурних та креативних індустрій у часи пандемії.


Така активна робота з грантами почалася на Черкащині з приходом в обласне управління культури нової очільниці — Людмили Фіть, яку знають в Україні як ініціатора та організатора Черкаського книжкового фестивалю.


«Тож тепер, завдяки отриманій фінансовій допомозі, Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка, Корсунь-Шевченкiвський та Кам’янський державні iсторико-культурні заповiдники, обласний драматичний театр імені Тараса Шевченка та обласний краєзнавчий музей зможуть реалізовувати свої проєкти», — говорить «УМ» начальниця управління культури та охорони культурної спадщинии Черкаської ОДА Людмила Фіть.


За її словами, наприклад, Кам’янський державний історико-культурний заповідник отримав за цією програмою 333 тисячі 798 гривень. І наразі триває робота з оновлення сайта заповідника. Він буде двомовним — українською та англійською.

 

У заповіднику також відремонтують комп’ютери і ноутбуки, запишуть англомовну версію екскурсій на аудіогіди, зокрема й для людей із вадами зору та слуху.
Понад 230 тисяч гривень, зазначає пані Людмила, надійшло з культурного фонду до Черкаського обласного краєзнавчого музею. Тож тут узялися закуповувати матеріали для проведення онлайн-екскурсій, а ще оновлюють експозиції та доопрацьовують сайт.


Сума гранту Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника, уточнює Людмила Фіть, становить 413 тисяч 151 гривню.

 

Аби підвищити ефективність роботи науковців, у заповіднику закупили комплектуючі для персональних комп’ютерів, придбали нові сучасні монітори, веб-камери, флешки-накопичувачі, цифрові диктофони, додаткові камери відеоспостереження. Частину коштів використали для створення нового двомовного сайта.


«У Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка на грантові кошти, а це понад 994 тисяч гривень, відремонтували офісну техніку, при­дбали матеріали для виготовлення нових i поновлення старих вистав, надрукували і використали афіші та банери, створили сучасний веб-сайт із системою придбання квитків онлайн», — веде далі пані Людмила.


Вона також каже, що обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка отримала від Українського культурного фонду грант на суму 368 тисяч 328 гривень. На ці кошти бібліотека придбала комплектуючі для комп’ютерів, лупу-лампу для людей із вадами зору, стелажі, виставкові стенди для книг, проєкційний настінний екран для демонстрації відеофільмів, веб-камери.

 

Також тут зараз оновлюють власний сайт. На грантові кошти Об’єднання художніх колективів полагодили музичні інструменти та замінили чохли для них. Також грантову підтримку від фонду отримав і черкаський художник Микола Бабак.


До речі, оскільки програма «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» орієнтована на підтримку закладів культури під час пандемії, то за ці кошти також було закуплено безконтактні термометри, маски, латексні рукавички та дезінфектори.


 «Незважаючи на те, що деякі черкаські заклади культури писали грантові заявки вперше, але завдяки правильному підходу та підготовці до проєкту, отримали кошти на реалізацію своїх ідей», — додає Людмила Фіть. Вона вважає таку фінансову дотацію зараз дуже важливою. Оскільки через січневі карантинні обмеження заклади недоотримали тих коштів, які раніше заробляли.


«Тому, щоб покрити низку витрат та реалізувати нові проєкти, ми пишемо гранти. Знаю, що зараз заклади культури Черкаської області знову активно пишуть проєкти та подають заявки на теперешній грантовий сезон», — підсумовує очільниця обласного управління культури Черкащини.