«Не піду і крапка»: Дубінський відмовився вийти з монобільшості на прохання Зеленського

27.01.2021
«Не піду і крапка»: Дубінський відмовився вийти з монобільшості на прохання Зеленського

Долю Олександра Дубінського має вирішити сигнальне опитування фракції «Слуга народу». (Фото з сайта umoloda.kyiv.ua.)

Провладна монобільшість у парламенті досі не може вирішити, як реагувати на  запровадження урядом США санкцій щодо скандально відомого обранця Олександра Дубінського.

 

Звичний у таких випадках сценарій: вихід iз фракції «слуг» фігуранта скандалу дав збій. Бо Дубінський навідріз відмовляється  залишати більшість.

 

Не допомогло навіть втручання президента Володимира Зеленського, який у день свого народження у присутності інших «слуг» просив токсичного депутата піти.

 

Втім Дубінський не зробив такого «подарунка» лідеру навіть iз нагоди його 43-річчя.

«Не піду і крапка»

За неофіційною інформацією низки ЗМІ з посиланням на свідків iз числа обранців, після привітань від депутатів монобільшості з нагоди уродин 25 січня Зеленський прямо звернувся до Дубінського і сказав, що той має піти з фракції, щоб не підставляти партію «Слуга народу» під удар. Така пропозиція від президента пролунала двічі під час зустрічі.


Глава держави нагадав одіозному нардепу, що свого часу, ще до санкцій, попере­джав його, щоб той не ліз у тему плівок і не зв’язувався з депутатом Андрієм Деркачем (проти якого санкції США були запроваджені ще раніше), бо той є агентом ФСБ.


На думку президента, пан Дубінський «розколював фракцію увесь час», тим більше що його так звана «журналістська діяльність» під час депутатства знижувала рейтинг та імідж фракції.


Що показово, за Дубінського фактично публічно вступився лише інший одіозний «слуга» Максим Бужанський, який «уславився» українофобією і блокуванням мовного закону. За логікою останнього, «слуги» мають підтримувати своїх. Утiм Зеленський нагадав Бужанському, що саме ці так звані «свої» саботували чимало президентських і урядових законопроєктів. Тож, мовляв, не варто апелювати до необхідності командної гри.


Щодо самого Дубінського, то він нібито ледь не волав на свій захист, що у всьому винні «шабунята й соросята» (мається на увазі Центр протидії корупції, керівнику якого обранець навіть закидає державну зраду). Мовляв, і активісти, й окремі представники оточення президента оббрехали його, «білого та пухнастого», й ввели Зеленського в оману.


Проте цей аргумент Дубінського ніяк не вплинув на позицію Зеленського, який навіть заборонив нардепові прикриватися президентом України у випадках iз власними помилками та й узагалі порадив утриматися від виправдань.

 

А щодо звинувачень Дубінського на адресу ЦПК, то глава держави вважає їх дитячими: адже Центр протидії корупції є громадською організацією, а не окремою гілкою влади. Тож не варто громадським активістам закидати державну зраду замість конструктивної критики.


У підсумку дискусії, яка тривала щонайменше пів години, Зеленський запропонував «слугам» провести спеціальне внутрішньофракційне опитування щодо введення санкцій США проти Олександра Дубінського і визначитися, хто «за», а хто «проти». На думку іменинника, лише тоді він знову зустрінеться з ними і всі разом зможуть визначитися, що робити далі.  


Згідно з даними екснардепа Сергія Лещенка, під час зустрічі пролунав ключовий месидж президента: Дубінський має піти у будь-якому випадку, втім зробити це має фракція, а не Банкова. Після цього іменинник, якому «слуги» подарували вартісне видання «Україна — козацька держава», пішов.

Захистити, виключити або навіть звільнити

Те, що дискусія президента з Дубінським була вельми емоційною, визнав голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. За його словами, фракція збереться на окреме засідання і проведе опитування щодо свого «санкційного» колеги. Варіантів вирішення проблеми — три.


«Питання, яке стосувалося пана Дубінського. Була тривала дискусія, вона була емоційною. В результаті ми виходимо на наступну пропозицію, яка обговорюватиметься з депутатами: проведення опитування щодо можливих дій фракції. Перший варіант — це підтримувати пана Дубінського і надсилати листи підтримки щодо нього в певні закордонні організації. Другий варіант — це виключення пана Дубінського з фракції. І третій варіант — це ініціація до певних структур, які можуть це зробити, і внесення подання про звільнення Олександра Дубінського з посади заступника голови комітету з питань податків. Думаю, найближчі день-два ми вивчатимемо цю ситуацію і, можливо, потім знову зберемо фракцію, щоб приймати чи ні певне рішення», — каже пан Корнієнко.


Щоправда, «слуги» ще нічого не зробили для того, щоб просто зібратися і провести сигнальне опитування. За словами заступниці голови фракції Євгенії Кравчук, наразі обранці монобільшості вирішили сконцентруватися на законодавстві, на ухваленні законів тощо.


«Потрібно ще зрозуміти, як правильно технічно організувати це голосування», — заявила пані Кравчук під час брифінгу в Раді у вівторок.

Без однієї вівці й отара розбіжиться?

І це зрозуміло, бо поспіх у проблемі Дубiнського має приховані ризики для самої монобільшості. Адже неофіційно у фракції «слуг» є побоювання, що якщо Дубінського таки виключать, то на знак протесту, слідом за ним може піти група обранців, які з ним солідарні (йдеться не лише про так звану групу олігарха Коломойського у лавах монобільшості).


Мовляв, у випадку такого демаршу монобільшість припинить своє існування, бо кількість провладної фракції у Раді стане менше 226 голосів. А це означає, що «слуги» вже не зможуть одноосібно проводити необхідні керівництву держави законодавчі рішення.

 

Доведеться з кимось домовлятися під куполом ВР, а отже, чимось поступатися, шукати компроміси з депутатськими групами чи навіть невеличкими фракціями.


Тож не дивно, що Дубінський і група його підтримки використовують цей аргумент на  повну і вже закидають такі сценарії в інформаційний простір, грають на випередження.


Водночас сам винуватець санкційного скандалу має власне бачення дискусії з президентом. У коментарях ЗМІ Олександр Дубінський заявив, що ця дискусія емоційною не була. Тим самим він заперечив не лише неофіційні дані ЗМІ за підсумками зустрічі, а й публічні слова голови партії Корнієнка.


«У нас не було емоційної дискусії з президентом, адже у президента був день народження, і мені не хотілося псувати йому настрій. Та й часу на це не було. Я сказав лише одну просту річ: частина його оточення заводить його у западню!» — каже пан Дубінський.


 Мало цього, на його думку, Зеленський нібито прямо не пропонував йому піти з фракції!


«Це не лунало як пропозиція, він сказав, що можливо розглянути такий варіант, якось правильно відреагувати. Я відповів, що не розумію, на що саме має бути реакція. Ми нічого не порушували і доказом цього є купа моїх постів (у соцмережах. — Авт.)», — не кліпнувши оком гне свою лінію нардеп.

ДО РЕЧІ

Національний банк України повідомив банки про санкції, введенні США, щодо народного депутата Олександра Дубінського, і попередив про ризики при співпраці з підсанкційними особами.


«У зв’язку з цим звертаємо увагу на ризики, пов’язані зі здійсненням фінансових операцій з особами, включеними в OFAC SDN List, і вважаємо за потрібне запропонувати фінансовим установам вжити належних заходів обережності з метою управління такими ризиками», — йдеться у повідомленні НБУ.


Нагадаємо, до списку санкцій потрапили 7 громадян України: депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський, експрокурор Костянтин Кулик, колишній депутат Олександр Онищенко, а також бізнесмени з оточення нардепа Андрія Деркача — Антон Симоненко, Андрій Теліженко, Петро Журавель.